استفاده از روش اسمز در غنی سازی میوه با مواد معدنی
|
فرید عمیدی فضلی* ، مسعود دزیانی ، رقیه عزتی ، ندا عمیدی فضلی ، محمد جواد ایوانی  |
|
|
چکیده: (13410 مشاهده) |
سابقه و هدف: عناصر معدنی نقش مهمی در امر تغذیه سالم دارند در این میان نقش کلسیم ماده معدنی تشکیل دهنده استخوانها به همراه فسفر به روشنی مشخص شده است.
مواد و روشها: در این پژوهش میوههای کیوی و موز با استفاده از کلسیم و فسفر فرآوری و غنی سازی شدند. بدین منظور پس از تهیه میوهها و شستشوی آنها کیوی و موز به شکل حلقوی برش خوردند. برای تهیه محلول اسمز از ساکارز با غلظت (W/V) %55 استفاده شد با افزودن کلرید کلسیم و مونو سدیم دی هیدروژن فسفات محلولهای با غلظت %1 و %2 از هر کدام از ترکیبات مذکور به دست آمد. پس از تیمار دهی نمونهها آزمایشهای تعیین ماده خشک، اندازهگیری کلسیم و فسفر جهت مشخص نمودن مقادیر جذب آنها توسط میوه انجام یافت.
یافتهها: در هر دو میوه میزان جذب کلسیم بیش از فسفر میباشد میزان کلسیم در موز تا 600 درصد مقدار اولیه و میزان فسفر تا 200 درصد مقدرا اولیه در کیوی افزایش یافتند. از اینرو میتوان این محصولات را بهعنوان مکملهای طبیعی تامین مواد معدنی در کنار سایر مواد غذایی توصیه نمود.
نتیجهگیری: مقدار جذب کلسیم در مقایسه با فسفر بیشتر میباشد. افزایش غلظت کلسیم در محلول اسمز سبب افزایش جذب کلسیم به میوه میشود، ولی زمان فرایند در خصوص جذب کلیسم در کیوی برخلاف موز بی تاثیر بوده است. در مورد جذب فسفر زمان فرایند و غلظت فسفر در محلول اسمز تاثیر قابل توجهی بر جذب آن ندارند.
واژگان کلیدی: غنی سازی، میوه، کلسیم، فسفر |
|
واژههای کلیدی: غنی سازی، میوه، کلسیم، فسفر |
|
متن کامل [PDF 191 kb]
(2154 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1391/12/6 | پذیرش: 1392/8/28 | انتشار: 1392/8/28
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|