| مقایسه الگوی مصرف چربی دختران نوجوان دبیرستانی با والدینشان در منطقه 6 آموزش و پرورش تهران | 
								
								  | منیره دادخواه پیرآغاج*،    نسرین امیدوار | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
                                
								  | چکیده:       (15715 مشاهده) | 
								
								  | سابقه و هدف: عادات غذایی خانواده بویژه والدین از عوامل اجتماعی موثر بر الگوی مصرف غذایی کودکان و نوجوانان است. با توجه به اینکه افزایش مصرف چربی در جوامع امروز با بروز بسیاری از بیماریهای مزمن ارتباط دارد، این مطالعه با هدف ارزیابی و مقایسه الگوی مصرف چربی دختران نوجوان دبیرستانی با والدین آنها، در منطقه 6 آموزش و پرورش شهر تهران انجام شد.
مواد و روشها: 78 دختر نوجوان به طور تصادفی از دبیرستانهای منطقه 6 آموزش و پرورش تهران انتخاب و به همراه مادران (78 نفر) و پدرانشان (78 نفر) وارد مطالعه شدند. اطلاعات الگوی مصرف چربی، به وسیله تکمیل پرسشنامه یک روز یادآمد و 2 روز یادداشت خوراک 24 ساعته و پرسشنامه بسامد خوراک به تفکیک توسط نوجوانان و هر یک از والدینشان گردآوری شد. مقایسه الگوی مصرف چربی دختران با والدینشان با آزمون ANOVA  و میزان همبستگی آنها با ضریب همبستگی پیرسون ارزیابی شد.  
یافته ها: میانگین بار مصرف هفتگی گروههای لبنیات، تنقلات شیرین، تنقلات شور و غذاهای آماده در دختران بیشتر از والدینشان بود (01/0p<). همبستگی مثبت و معنیداری در مصرف گروههای گوشت و تخم مرغ، تنقلات شور، غذاهای آماده و غذاهای چرب خانگی بین دختران نوجوان با مادران و پدرانشان وجود داشت (01/0(p<. مادران و پدران با هم در مصرف تمام منابع غذایی پُرچربی همبستگی داشتند(05/0(p<. اختلاف معنیداری در میانگین دریافت انرژی، چربی کل، چربیهای اشباع و یک غیر اشباع دختران با مادران و متوسط دریافت انرژی و کلسترول دختران با پدران مشاهده شد (001/0 (p<، حال آنکه دریافت انرژی و انواع چربی بین دختران نوجوان با مادران و پدرانشان، همبستگی مثبتی نشان داد (01/0(p<. مادران و پدران نیز با هم از نظر دریافت انرژی و انواع چربی، دارای همبستگی مثبت و معنیدار بودند. ضرایب همبستگی در تمام موارد بین مادران و پدران، قویتر از دختران با والدینشان بود.  
نتیجه گیری: با اینکه مصرف بعضی از منابع غذایی پرچربی به دلیل تفاوت در ترجیحات غذایی در دختران نوجوان بیشتر از والدینشان بود و میزان دریافت چربی در آنها بالاتر از مقدار پیشنهاد شده (کمتر از 30 % انرژی دریافتی ) بود، ولی الگوی کیفی و کمٌی مصرف چربی دختران با مادران و پدرانشان، شباهت و همبستگی داشت. این یافته تاکیدی بر ضرورت توجه به خانواده در برنامههای مداخله و آموزش برای ارتقای سطح سلامت و بهبود وضعیت تغذیه نوجوانان است. | 
								
								  |  | 
								
								  | واژههای کلیدی:  شباهت خانوادگی، الگوی مصرف چربی، دختران نوجوان دبیرستانی، تهران، ایران | 
								
								  |  | 
								
								  | متن کامل  [PDF 194 kb] 
                                    
                                     
                                     
                                    
									  
                                       (2844 دریافت) | 
								
								  | نوع مقاله:  پژوهشي |
                                  موضوع مقاله: 
                                  صنايع غذايي دریافت: 1387/4/10 | انتشار: 1385/12/24
 | 
                                
                                  
                                    |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  |  | 
								
								  | ارسال نظر درباره این مقاله | 
                                
                                |  | 
								
								  |  |