بررسی وضعیت مقالات علمی نمایه شده در دو پایگاه علمی اطلاعاتی Medline و Web of Science با محوریت پروبیوتیک، پری بیوتیک و سین بیوتیک و تعیین جایگاه ایران در این زمینه
|
عزیز همایونی راد ، محمد حسین بیگلو ، لاله پیاهو* ، الناز واقف مهربانی ، محمد اصغری جعفرآبادی ، مریم سلیمانی  |
|
|
چکیده: (7327 مشاهده) |
سابقه و هدف: پروبیوتیکها، پریبیوتیکها و سینبیوتیکها به عنوان غذاهای فراسودمند طبقهبندی میشوند که نقش مهمی را در ارتقاء سلامتی و پیشگیری از بیماریها دارند. هدف مطالعه حاضر بررسی وضعیت مقالات علمی نمایه شده در دو پایگاه علمی اطلاعاتی Medline و Web of Science با محوریت پروبیوتیک، پریبیوتیک و سینبیوتیک بود.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع مطالعات علمسنجی بود. استخراج اطلاعات از Medline با طراحی استراتژی جستجو به روش محدود کردن عنوان (Title) از بخش Screen به کلید واژههای "probiotic*، prebiotic*، synbiotic*" و با بازهی زمانی 2011- 1996 انجام گرفت. فیلدهای مورد نظر با استفاده از نرم افزار Find-string: Dr. Biglu استخراج و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. دو پایگاه اطلاعاتی
(SCI-E) Science Citation Index Expanded و Social Science Citation Index (SSCI) از پایگاه Web of Science انتخاب و با محدود کردن بازیابی مقالات به عنوان (Title) از بخش Field Tags و بازهی زمانی2011-1993 انجام گرفت.
یافتهها: روند رو به رشد قابل ملاحظهای در هر سه حوزه نشان داده شد. رتبههای بیستم، پانزدهم و نهم مقالات منتشر شده به ترتیب در حوزههای پروبیوتیک، پریبیوتیک و سینبیوتیک به ایران اختصاص داشت. پیشبینی نه ساله نیز حکایت از ادامهی روند صعودی انتشار مقالات در سه حوزهی مذکور تا 2020 داشت.
نتیجهگیری: افزایش انتشار مقالات در سه حوزهی پرو، پری و سینبیوتیکها نتیجهی افزایش علاقهی محققان در جهت پیدا کردن گونههای پروبیوتیکی مؤثر در سلامتی و مکانیسمهای عمل آنها، و پری و سینبیوتیک میباشد که به نوبهی خود ناشی از توجه بیشتر مصرفکنندگان به غذاهای فراسودمند است.
واژگان کلیدی: پروبیوتیک، پریبیوتیک، سینبیوتیک، پایگاه اطلاعاتی |
|
واژههای کلیدی: پروبیوتیک، پریبیوتیک، سینبیوتیک، پایگاه اطلاعاتی |
|
متن کامل [PDF 182 kb]
(2379 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1391/12/14 | پذیرش: 1392/8/28 | انتشار: 1392/8/28
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|