سابقه و هدف: شورتنینگهای چند منظوره (multi-purpose shortenings) فراوردههایی روغنی هستند که به علت خصوصیات ویژه خود در تولید محصولات آردی- تنوری، قنادی و سرخ کردن مواد غذایی در صنایع غذایی مورد توجه خاص هستند. شورتنینگها یکی از عوامل اصلی ورود اسیدهای چرب ترانس به رژیم غذایی مصرفکنندگان هستند و ارتباط دریافت اسیدهای چرب ترانس با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی ثابت شده است. در این تحقیق، امکان کاربرد روش اینتراستریفیکاسیون شیمیایی در تولید آزمایشگاهی شورتنینگ چند منظوره بدون اسید چرب ترانس بررسی شده است.
مواد و روشها: مخلوط روغن سویای کاملاً هیدروژنه شده (فِلیک سویا) و روغن آفتابگردان به نسبت 40 به60 فرموله و تحت خلأ mmHg30 در دمای C°110 به مدت 30 دقیقه خشک شد، سپس واکنش اینتراستریفیکاسیون شیمیایی در دمای C°90 و در حضور 2/0 درصد وزنی کاتالیزور متوکسید سدیم به مدت 45 دقیقه انجام گرفت. برای ختم واکنش از 2% محلول آبی اسید سیتریک 20% استفاده شد. برای حذف کامل رطوبت، خشک کردن در سه مرحله انجام شد: صاف کردن با کاغذ واتمن تحت خلأ، کاربرد دمای C°110 به مدت 10 دقیقه و سانتریفوژ کردن با سرعت 3500 دور در دقیقه به مدت 15 دقیقه. پس از بیرنگ کردن و بیبو کردن نمونه روغنِ اینتراستریفیه شده و تعیین ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آن، با اضافه کردن10%0و20% پالم اولئین به آن، دو نمونه شورتنینگ چند منظوره، فرموله و تولید شد و ویژگیهای کیفی محصولات نهایی مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: در اثر واکنش اینتراستریفیکاسیون، کاهش قابل ملاحظهای در نقطه ذوب و SFC مخلوط روغنی به وجود آمد. همچنین، این واکنش منجر به تصادفی شدن ساختار تریگلیسریدها شد. میزان اسیدهای چرب ترانس در نمونههای شورتنینگ حدود 1% بود که بدون ترانس تلقی میشود. نقطه ذوب، SFC، عدد پراکسید، پایداری، رطوبت و مواد فرّار، رنگ، نقطه دود و دیگر ویژگیهای نمونههای تولید شده در محدوده استاندارد شورتنینگهای چند منظوره قرار داشت.
نتیجه گیری: به کمک واکنش اینتراستریفیکاسیون شیمیایی میتوان شورتنینگهای چند منظوره بدون اسید چرب ترانس تولید کرد که میتوانند در تولید انواع فراوردههای غذایی جایگزین روغنهای نباتی هیدروژنه شوند.
Haydarzadeh S, Zandi P, Safafar H, Sharifzadeh Ekbatani Z, List G. Application of chemical interesterification of vegetable oils to production of zero-trans fatty acid multi-purpose shortening. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2009; 3 (4) :29-38 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-118-fa.html
حیدرزاده شیرین، زندی پروین، صفافر حامد، شریفزاده اکباتانی زهرا، لیست جی ار. کاربرد اینتراستریفیکاسیون شیمیایی روغنهای نباتی برای تولید شورتنینگ چند منظوره بدون ترانس . علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1387; 3 (4) :29-38