انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، sohrabv@sbmu.ac.ir
چکیده: (9616 مشاهده)
سابقه و هدف: امروزه تقاضا برای فراوردههای پروبیوتیک غیرلبنی به دلیل پرطرفدار شدن گیاهخواری، عدم تحمل لاکتوز شیر در برخی افراد و میزان بالای کلسترول فراوردههای لبنی افزایش یافته است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی اثر نگهداری یخچالی بر قابلیت زیستی پروبیوتیکها و برخی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی در آب زغالاخته است.
مواد و روشها: آب زغالاخته با pH طبیعی و تعدیل شده با سدیمبیکربنات توسط سه سویه صنعتی پروبیوتیک شامل لاکتوباسیلوس رامنوسوس، ل. پلانتارم و ل. کازئی و دو سویه بومی ل. کازئی تلقیح شد. نمونهها بلافاصله پس از تلقیح وارد یخچال (°C4) شدند. سپس ویژگیهای شیمیایی از جمله pH، اسیدیته، میزان مواد فنلی، آنتوسیانینها و فعالیت ضداکسیدانی، ویژگیهای میکروبی از جمله شمارش سلولهای زنده پروبیوتیک و خواص حسی نمونهها به مدت 4 هفته با فواصل زمانی یک هفته برای نمونههای با pH تعدیلشده مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه(One way ANOVA) و Repeated Measure و نرمافزار SPSS انجام شد. سطح معنیداری 05/0p< در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج حاصل از آنالیز آماری دادهها نشان میدهد که نوع تیمار، زمان نگهداری و اثر متقابل این دو عامل بر تغییرات ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و قابلیت زیستی پروبیوتیکها در آب زغالاخته تاثیر معنیداری دارد (05/0>P). نتایج نشان داد که سویه بومی ل. کازئی زیرگونه T4 در مقایسه با سایر پروبیوتیکها، قابلیت زیستی خود را بعد از 4 هفته نگهداری یخچالی در تعدادlog cfu/ml 67/8 حفظ نمود. همچنین بیشترین تغییرات در ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، در تیمارهای آب زغالاخته حاوی این سویه پروبیوتیک مشاهده شد که نشاندهندهی فعالیت تخمیری آن طی نگهداری یخچالی است.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که آب زغالاخته به دلایلی نظیر pH پایین و وجود ترکیبات فنلی بازدارنده بر قابلیت زیستی پروبیوتیکها به ویژه سویههای صنعتی طی نگهداری یخچالی اثر منفی دارد.
واژگان کلیدی: پروبیوتیک، زغالاخته، فعالیت ضداکسیدانی، قابلیت زیستی، مواد فنلی
Nematollahi A, Sohrabvandi S, Mortazavian Farsani A, Komeyi R, Asadzade S. Studying the Effect of Refrigerated Storage on the Vability of Native and Industrial Probiotic Strains and Some Physico-chemical and Sensory Properties in Cornelian Cherry Juice. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2015; 9 (4) :87-96 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1586-fa.html
نعمت الهی آمنه، سهراب وندی سارا، مرتضویان فارسانی امیر محمد، کمیلی رزیتا، اسد زاده سپیده. بررسی اثر نگهداری یخچالی بر قابلیت زیستی سویههای بومی و صنعتی پروبیوتیک و برخی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی در آب زغالاخته . علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1393; 9 (4) :87-96