میزان شیوع اکراتوکسین A در برنج فروشگاههای زنجیره ای شهر تهران در سال 1386
|
زهرا هادیان* ، حسن یزدان پناه ، محمدحسین عزیزی ، فریبا سیداحمدیان ، محمدرضا کوشکی ، سید محمد حسینی پنجکی ، غلامرضا مرتضایی ، فریبرز شجاعی علی آبادی ، صادق خوشگذران |
|
|
چکیده: (13257 مشاهده) |
سابقه و هدف: آلودگی برخی محصولات کشاورزی به مایکوتوکسینها سلامت انسان و حیوان را با نگرانی جدی روبهرو کرده است. برنج، قوت غالب و یکی از منابع اصلی کربوهیدرات رژیم غذایی مردم ایران است. گزارشهایی مبنی بر آلودگی برنج به مایکوتوکسینهایی مانند آفلاتوکسینهای 1B، 2B، سیترینین، داکسی نیوالنول، فومونیسین 1B و 2B، فوزارنون X، نیوالنول، اکراتوکسینA، استریگماتوسیستین و زیرالنون وجود دارد. این تحقیق از نظر وجود سم اکراتوکسین A (OTA) روی 100 نمونه برنج انجام شد که به طور تصادفی از تعدادی از فروشگاههای زنجیرهای شهر تهران در سال1386جمعآوری شد.
مواد و روشها: پس از استخراج OTA از نمونههای برنج با حلال استونیتریل-آب، مرحله تخلیص سم بر پایه ستون ایمونوافینیتی (Immunoaffinity Column) انجام گرفت. شناسایی و تعیین میزان انواع سموم با استفاده از دستگاه HPLC و آشکارساز فلورسانس انجام شد. حدود قابل تشخیص و تعیین مقدار روش به ترتیب 03/0 و 1/0 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم بود.
یافتهها: میزان شیوع OTA شناسایی شده در کلیه نمونههای برنج داخلی و وارداتی ≥LOD)) 69 % بود. SD± میانگین و دامنه تغییرات OTA در کلیه نمونههای برنج داخلی و وارداتی به ترتیب به استثنای 3 نمونه، 72/5±37/1 و 79/46– 15/0 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم به دست آمد. میزان اکراتوکسین A در اکثر نمونه ها کمتر از حد مجاز تعیین شده توسط مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بود.
نتیجه گیری: با توجه به یافت شدن OTA در برخی از نمونههای برنج در مقادیر بالاتر از حد مجاز و از طرفی مصرف همزمان سایر مواد غذایی آلوده به این مایکوتوکسین، ممکن است دریافت این سم در حدود بالاتر از میزان مصرف روزانه قابل تحمل مشروط
Provisional Tolerable Daily Intake)) باشد که توسط کمیته مشترک تخصصی افزودنی مواد غذایی FAO/WHO تعیین شده است. به منظور کنترل آلودگی اقدامات پیشگیرانه از تولید سموم قارچی در مراحل قبل و بعد از برداشت (GAP, GHP, GSP, GMP, HACCP) به اشتراک گذاردن تجارب و اقدامات گروهی بخشهای مرتبط تا حد زیاد الزامی است. |
|
واژههای کلیدی: اکراتوکسین A، برنج، شیوع، تهران |
|
متن کامل [PDF 257 kb]
(4026 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1388/7/18 | انتشار: 1388/7/23
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|