دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، ایران ، a.ghorbanpor@ag.iut.ac.ir
چکیده: (6064 مشاهده)
سابقه و هدف: روغن بزرک روغن غیراشباع حاوی 55% لینولنیک اسید میباشد که حساسیت بالایی به اکسیداسیون دارد. در این پژوهش ریزپوشینه کردن روغن بزرک به روش تودهای شدن مرکب (Complex coaservation) انجام و اثرات افزودن آن روی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی شیر در طول دوره نگهداری بررسی شد.
مواد و روشها: 30-20 درصد روغن بزرک از دانه بزرک به روش حلال سرد استخراج گردید. ژلاتین، صمغ عربی، آنزیم ترانس گلوتامیناز و لاکتوز به منظور ریزپوشینه کردن روغن به روش تودهای شدن مرکب مورد استفاده قرار گرفت. عددپراکسید، اسیدیته شیر غنی شده با روغن بزرک ریزپوشینه و نمونه شاهد با سطح معنیدار 05/0 اندازهگیری شد. آزادسازی روغن از ریزپوشینهها در شیر غنی شده با روغن بزرک به روش کروماتوگرافی گازی به منظور بررسی خصوصیات شیمیایی انجام گرفت. اندازهگیری گرانروی و رنگ در سطح معنیدار 05/0 به منظور بررسی خصوصیات فیزیکی در طول نگهداری شیر به مدت یک هفته مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج FTIR نشان داد که در ریزپوشینه کردن روغن بزرک با ژلاتین و صمغ عربی و بکار بردن آنزیم ترانس گلوتامیناز که به منظور ایجاد اتصالات عرضی و استحکام در ریزپوشینهها بود، پیوند شیمیایی جدیدی به وجود نیامده است. شیر حاوی روغن بزرک ریزپوشینه شده، اسیدیته بالاتری نسبت به نمونه شاهد داشته و از نظر اندیس پراکسید، در شیر حاوی روغن بزرک آزاد از شیر حاوی روغن پوشینهشده به طور معنیدار ( 5%=P) افزایش یافته و این افزایش برای شیر حاوی روغن بزرک آزاد و شیر حاوی روغن ریزپوشینه شده به ترتیب 206% و 72%meq/kg بوده است. رنگ نمونه غنی شده با روغن ریزپوشینه به علت پراکنش بیشتر پروتئین، سفیدتر بوده است. از نظر مقبولیت حسی نمونه غنی شده با روغن بزرک ریزپوشینه شده به طور معنیداری ( 5%=P) پایینتر از نمونه شاهد بود.
نتیجه گیری: نتایج عددپراکسید، اسیدیته و آزادسازی روغن بزرک از ریزپوشینهها درون شیر حاکی از آن است که ریزپوشینه کردن با روش تودهای شدن مرکب راهی مؤثر در جلوگیری از اکسیداسیون شیر غنی شده است.
Ghorbanpour A, Nasirpour A, Goli A, Tayebi M. Sensory and Physico-chemical Properties of Enriched Milk with Microencapsulated Flaxseed Oil. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2017; 11 (4) :129-138 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2034-fa.html
قربانپور آرزو، نصیرپور علی، گلی امیرحسین، طیبی محمد. ریزپوشینه کردن روغن بزرک و بررسی خصوصیات حسی و فیزیکوشیمیایی شیر غنی شده با آن. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1395; 11 (4) :129-138