دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، mirmiran@endocrin.ac.ir
چکیده: (5447 مشاهده)
سابقه و هدف:مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط دریافت انواع اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع از گروههای مختلف غذایی با خطر سندرم متابولیک در بزرگسالان تهران انجام گرفت. مواد و روشها:مطالعهحاضریکمطالعهمقطعیبرپایهجمعیتدرقالبمطالعهقندولیپیدتهرانبود که بر روی 6412 بزرگسال ( ≥19 سال ) تهرانی انجام گرفت. اطلاعاتتغذیهایبااستفادهازپرسشنامهبسامدخوراکجمع آوریشد.گلوکزناشتایخون،فشارخون،غلظت کلسترول،تری گلیسریدسرم وHDL-C اندازهگیریشد.سندرممتابولیکبرطبقمعیارهایپانلدرمانیبزرگسالانتعریفشد. یافتهها:نتایج نشان داد کهمردان و زنانی که در چارک بالای مصرف SFA قرار داشتند ارتباط معنیداری را با سندروم متابولیک نشان دادند (05/0p<). همچنین رابطه مستقیمی بین مصرف PUFA(n-6) با سندروم متابولیک در مردان دیده شد (05/0p<) و در مردانی که مصرف PUFA(n-3) در آنها در چارکهای دوم و چهارم قرار داشت، ارتباط معکوسی با سندروم متابولیک دیده شد (03/0p=)، در حالی که ارتباط معنیداری بین هیچ یک از چارکهای دریافتی PUFA(n-3) و ابتلا به سندروم متابولیک در زنان دیده نشد (34/0p=). ارتباط معکوسی بین دریافت در چارکهای سوم و چهارم SFA گروه روغن جامد حیوانی با سندروم متابولیک مشاهده شد (02/0p=). نتیجه گیری:یافتههای مطالعه نشان داد که ارتباط معکوسی بین دریافت اسیدهای چرب اشباع از گروههای مختلف غذایی با سندروم متابولیک وجود دارد. همچنین ارتباط مستقیمی بین دریافت اسیدهای چرب امگا 6 از گروههای مختلف غذایی با سندروم متابولیک در مردان مشاهده شد.
Salehi P, Hasani M, Fallah M, Hosseini F, Mirmiran P. Association of Dietary Fatty Acids Intakes From Various Food Groups With Metabolic Syndrome In Tehrani Adults. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2018; 12 (4) :1-12 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2306-fa.html
صالحی پانته آ، حسنی مطهره، فلاح کذابی مجتبی، حسینی فیروزه، میرمیران پروین. ارتباط انواع اسیدهای چرب دریافتی از گروههای مختلف غذایی با سندرم متابولیک در بزرگسالان: مطالعه قند و لیپید تهران. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1396; 12 (4) :1-12