دانشکده تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، amalavi@tums.ac.ir
چکیده: (4808 مشاهده)
سابقه و هدف:چندین فاکتور در ایجاد فرتوتی سالمندان دخیل است و دراین میان فاکتور تغذیه یکی از عوامل مهم در ارزیابی تغذیه در نظر گرفته میشود. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط الگوی رژیم غذایی دریافتی و خطر ابتلا به سندرم فرتوتی انجام شد. مواد و روشها:در این مطالعه مقطعی، 250 زن و مرد 60 تا 75 ساله عضو کانون باز نشستگان قزوین به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابتلا به سندرمفرتوتی متوسط با داشتن2 یا 3 شاخص از شاخصهای پنجگانه fried و همکاران : 1) سرعت کم راه رفتن 2) ضعف عضله 3) خستگی 4) فعالیت فیزیکی کم 5) کاهش وزن غیر عمدی تعریف شد. وزن و قد سالمندان اندازهگیری شد. پرسشنامه عمومی و پرسشنامه معتبر ونیمهکمیبسامدخوراک (FFQ) به منظور ارزیابی رژیم غذایی مصرفی شرکت کنندگان در طول یک ماه گذشته تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل نتایج از نرم افزار SPSS 21استفاده شد. برای تعیین شانس ابتلا به سندرم فرتوتی متوسط بین چارکهای الگوهای غذایی غالب از آزمون رگرسیون با کنترل متغیرهای مخدوشگر استفاده شد. یافتهها:با استفاده از روش تحلیل عاملی، دو الگوی غذایی سالم و نا سالم در جمعیت مورد مطالعه به دست آمد. خطر بروز سندرم در بالاترین چارک الگوی غذایی سالم هم درمدل خام و هم بعد از تعدیل متغیرهای مخدوشگر به طور معنیداری کمتر از پایینترین چارک الگوی غذایی سالم بود. شانس ابتلا به سندرم در بالاترین چارک الگوی غذایی سالم 80% کمتر از چارک اول الگوی غذایی سالم بود. نتیجه گیری:با افزایش چارکهای الگوی غذایی سالم شیوع سندرم فرتوتی متوسط کاهش معنیداری یافت.
Aghmashe R, Alavi-Naeini A, Mirzaei K, Yekaninejad M. Relationship between Dietary Patterns and Moderate Frailty Syndrome in Elderly. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2017; 12 (3) :19-28 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2330-fa.html
اقمشه رویا، علوی نایینی امیرمنصور، میرزایی خدیجه، یکان نژاد میرسعید. بررسی ارتباط بین الگوی غذایی و سندرم فرتوتی متوسط در سالمندان. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1396; 12 (3) :19-28