دانشیار بخش فرآوری محصولات دامی، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران ، shaviklo@gmail.com
چکیده: (1227 مشاهده)
سابقه و هدف:بازارپسندی فرآوردههای شیر بز در ایران، ضرورت اصلاح نژاد این دام را با هدف افزایش تولید شیر و سازگاری با شرایط مختلف سرزمینی ایران آشکار میکند. در این پژوهش، از شیر بز آمیختهی مهابادی و آلپاین(F1) ، نوشیدنی کفیر ساخته شد؛ سپس ویژگیهایکیفی و پایداری حسی آن هنگام تولید و پس از دو هفته نگهداریبررسی گردید. مواد و روشها:سه نمونه محصول کفیر از شیر بز آمیخته مهابادی و آلپاین با سطح تلقیح 1، 2 و 3 درصد وزنی/حجمی ساخته شد. فرآوردهها در یخچال (C°4) نگهداری و در روزهای 1، 7 و 14 پس از تولید، مورد آزمونهای شیمیایی، میکروبی وحسی قرارگرفتند. از روشهای آنالیز تشریحی کمّی و آنالیز مؤلفههای اصلی، برای آنالیز دادهها استفاده شد. یافتهها:نوشیدنیهای کفیر از نظر میزان pH، اسیدیته، لاکتوز، اتانول، CO2، تعداد باکتریهای اسید لاکتیک، بو و طعم شیر، بوی ترشیدگی، ترشی، گسی و پذیرش، اختلاف معنیداری داشتند؛ ولی مقدار آنالیز تقریبی و دیگر ویژگیهای حسی از جمله بو و طعم بز، بین نمونهها یکسان بود. با افزایش درصد تلقیح و روزهای پس از تولید، میزان pH و قند لاکتوز بین نمونههای کفیر روندی کاهشی، اما میزان اسیدیته، اتانول، CO2، تعداد باکتریهای اسید لاکتیک، بوی ترشیدگی، گسی، ترشی و پذیرش کلی نمونهها روندی افزایشی نشان داد. نتیجه گیری:نتایجنشان داد سه نمونه محصول کفیر ساخته شده از شیر بز آمیختهی مهابادی و آلپاین با سطح تلقیح 1، 2 و 3 درصد وزنی/حجمی از کیفیت حسی مناسبی برخوردار بوده و هر 3 سطح تلقیح را میتوان با توجه به مسایل اقتصادی و فنی، به عنوان سطح بهینه برای ساخت محصول نهایی در نظر گرفت.
Shaviklo A, Teymournezhad E, Teymournezhad N. Use of Quantitative Descriptive Analysis and Principal Component Analysis for the Sensory Assessment and Analysis of Physicochemical Characteristics and Quality Stability of Kefir Made from Mahabadi and Alpine Hybrid Goat Milk. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2023; 17 (4) :95-103 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3477-fa.html
شویک لو امیررضا، تیمور نژاد الهام، تیمورنژاد ناصر. استفاده از آنالیز تشریحی کمّی (QDA) و آنالیز مؤلفههای اصلی (PCA) در ارزشیابی حسی و تحلیل ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و پایداری کیفیت کفیر ساخته شده از شیر بز آمیختهی مهابادی و آلپاین (F1). علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1401; 17 (4) :95-103