اثرات مصرف آب هویج غنی شده با بتاکاروتن بر سطح لیپیدهای سرم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2
|
آتنا رمضانی ، فریده طاهباز* ، شاهین رسولی ، بهرام رشیدخانی ، اعظم غروی نوری ، معصومه مسلمی ، مهدی هدایتی  |
|
|
چکیده: (17165 مشاهده) |
سابقه و هدف: تغییر و افزایش سطوح لیپیدهای خون یکی از مشکلات بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 است. این مطالعه به منظور بررسی تأثیر مصرف آب هویج غنی شده با بتاکاروتن بر سطوح لیپیدهای خون در این بیماران طراحی و انجام شد.
افراد و روشها: این کارآزمایی بالینی تصادفیِ دو سوکورِ کنترل شده روی 44 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. ابتدا بیماران به دو گروه دریافت کننده ml200 آب هویج غنی شده با mg10 بتاکاروتن (گروه الف) و آب هویج معمولی (گروه ب) تقسیم شدند. هر دو گروه به مدت 8 هفته، هر روز در وعده ناهار به جای یک واحد غلات ml200 آب هویج دریافت کردند. یادآمد 24 ساعته خوراک در 3 روز متوالی و 6 روز غیرمتوالی در ابتدا و انتهای مطالعه گرفته شد. همچنین، مقدار لیپیدها، گلوکز و بتاکاروتن سرم در نمونههای خون ناشتا در شروع و پایان هفته هشتم اندازهگیری شد. دادههای بررسی مصرف با نرمافزار Nutritionist IV آنالیز و آزمونهای آماری با نرمافزار SPSS11.5 تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: سطح بتاکاروتن سرم افزایش و کلسترول تام و تریگلیسرید و نسبتهای LDL-c/HDL-C و TC/HDL-C به طور معنیداری در گروه الف نسبت به گروه ب کاهش یافت، ولی سطوح HDL-C و گلوکز ناشتا در این تحقیق در هر دو گروه تحت تأثیر قرار نگرفت.
نتیجه گیری: مصرف روزانه ml200 آب هویج غنی شده با mg10 بتاکاروتن یا آب هویج معمولی به مدت 8 هفته بدون تأثیر بر مقدار گلوکز سرم، سبب بهبود سطوح بعضی از لیپیدهای سرم در بیماران دیابتی نوع 2 شد. البته، تأثیر آب هویج غنی شده در مقایسه با آب هویج معمولی بیشتر بود. این مداخله تغذیهای نشان داد که مصرف آب هویج غنی شده احتمالاً میتواند از افزایش لیپیدهای خون در این بیماران جلوگیری کند.
واژگان کلیدی: دیابت نوع 2 ، آب هویج، بتاکاروتن، لیپیدهای سرم |
|
واژههای کلیدی: دیابت نوع 2، آب هویج، بتاکاروتن، لیپیدهای سرم |
|
متن کامل [PDF 383 kb]
(5424 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1389/6/21 | انتشار: 1389/6/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|