گروه بیوتکنولوژی مواد غذایی، مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ، dr.khandaghi@gmail.com
چکیده: (925 مشاهده)
سابقه و هدف:هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای از جمله آلایندههای شیمیایی رایج عسل بهشمار میروند که میتوانند اثرات منفی بر روی سلامت مصرف کننده بگذارند. در مطالعه حاضر، تلفیق روش استخراج فاز مایع با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی بر پایه حلالهای یونی مغناطیسی به منظور استخراج برخی از هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای از نمونههای عسل توسعه داده شده و آنالیت های مورد مطالعه با روش کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا آنالیز شدهاند. مواد و روشها:پس از استخراج دو مرحلهای اسنافتن، فنانترن، آنتراسن و پایرن از نمونههای عسل، پارامترهای مؤثر در روش استخراج مانند نوع و حجم حلال استخراجکننده، نیروی یونی و مدت زمان ورتکس کردن نمونه بهینهسازی شدند. بهعلاوه به منظور اعتباربخشی روش پیشنهادی پارامترهای تجزیهای از قبیل محدوده خطی روش، حد تشخیص، حد اندازهگیری، تکرارپذیری و راندمان استخراج ترکیبات هدف محاسبه شدند. یافتهها:پس از اجرای روش تجزیهای بهینهشده، ویژگیهای تجزیهای مطلوب مانند حد تشخیص در محدوده 13/0 تا 27/0 نانوگرم در گرم، تکرارپذیری در محدوده 9/2 تا 2/6 و بازده استخراج ایدهال در محدوده 74 تا 82 درصد بهدست آمد. بهعلاوه صحت بالای روش مذکور با انجام روش استخراج توسعه داده شده و عدم تأثیر منفی بافت نمونهها در استخراج آنالیتهای هدف مشخص گردید. آنالیز نمونههای حقیقی وجود پایرن در 2 نمونه عسل در مقادیر 2/0±3/11 و 5/0±3/12 را نشان داد. نتیجه گیری:ویژگیهای تجزیهای مطلوب مانند حساسیت و دقت بالا و همچنین بازده استخراج ایدهال، نشان از معتبر بودن روش پیشنهادی دارد. همچنین مصرف حلالهای سبز را میتوان از جمله مزایای دیگر روش توسعه داده شده بر شمرد.
Nodrati A, Haghighat A, Afshar Moghaddam M, Khandaghi J. Combination of Liquid-phase Extraction with Dispersive Liquid-liquid Micro-extraction for the Assessment of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Honey Sample Using High-performance Liquid Chromatography. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2024; 18 (4) :93-102 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3688-fa.html
ندرتی علیرضا، حقیقت آذر، افشارمقدم محمدرضا، خندقی جلیل. تلفیق روش استخراج فاز مایع با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی برای اندازهگیری ترکیبات آروماتیک چند حلقهای در نمونههای عسل و اندازهگیری آنها به وسیله کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1402; 18 (4) :93-102