دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل ، h.kazemeini@ausmt.ac.ir
چکیده: (1195 مشاهده)
سابقه و هدف:افزایش مدت زمان نگهداری و ایمن نگهداشتن مواد غذایی همواره از مهمترین دغدغههای محققان صنعت مواد غذایی بوده و مطالعه حاضر با هدف تهیه فیلم ژلاتین حاوی پروبیوتیکهای لاکتوباسیلوس رامنسوس(Lactobacillusrhamnus)و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس(Lactobacillusacidophilus) و بررسی اثر آن در فیله ماهی کپور (Cyprinus carpio) با بهبود فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آن طی نگهداری در دمای یخچال به مدت 9 روز انجام شد. مواد و روشها:تیمارها شامل نمونههای کنترل، فیلم، فیلم حاوی لاکتوباسیلوس رامنسوس، فیلم حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و فیلم حاوی ترکیب دو باکتری پروبیوتیک تهیه شده سپس نمونهها در کیسههای استریل پلی اتیلنی در شرایط آزمایشگاه بسته بندی و به مدت 9 روز در دمای یخچال نگهداری و هر 3 روز مورد ارزیابی قرار گرفتند. در روزهای ارزیابی، زندهمانی پروبیوتیکها و شمارش باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و همچنین فاکتورهایpH ، میزان بازهای ازته فرار (TVB-N)، اندیس پراکسید (PV) و تیوباربیتیوریک اسید (TBARS) مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافتهها:نتایج زندهمانی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس نشان داد در تیمار فیلم ژلاتین و تیمار فیلم ژلاتین حاوی دو باکتری پروبیوتیک در روز آخر به ترتیب log cfu/g 88/7 و log cfu/g 71/6 و زندهمانی باکتری لاکتوباسیلوس رامنسوس نیز در تیمارهای ذکر شده به ترتیب log cfu/g 03/7 و log cfu/g 01/6 کاهش یافت. فیلمهای حاوی پروبیوتیک نسبت به گروه کنترل و گروه فیلم بدون پروبیوتیک رشد استافیلوکوکوس اورئوس در فیلههای ماهی کپور را به خوبی کنترل کردند. طبق نتایج، آزمونهای شیمیایی نیز روند افزایشی داشتند و تغییرات آنها در فیلههای ماهی کپور تیمار شده فیلمهای حاوی پروبیوتیک به صورت معنیداری نسبت به گروه کنترل و گروه فیلم بدون پروبیوتیک کمتر بود (۰۵/۰>P). نتیجه گیری:نتایج این مطالعه نشان داد، فیلم ژلاتین حاوی پروبیوتیک خاصیت ضدمیکروبی مناسبی علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس داشته و میتوانند در کنترل رشد پاتوژنها و حفظ خواص حسی ماهی و محصولات غذایی موثر باشند.
Vojdani M, Kazemeini H. Study on the Effects of Gelatin Films Containing Lactobacillus hamnosus and Lactobacillus acidophilus Probiotics on the Survival of Staphylococcus aureus and Physicochemical Characteristics of the Carp Fillets at Refrigerator Temperature. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2024; 19 (1) :109-123 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3692-fa.html
وجدانی مائده، کاظمینی حمیدرضا. مطالعهی اثر فیلم ژلاتینی حاوی پروبیوتیکهای لاکتوباسیلوس رامنسوس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بر بقای باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و خصوصیات فیزیکوشیمیایی فیله ماهی کپور در دمای یخچال. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1403; 19 (1) :109-123