[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 20، شماره 3 - ( پاییز 1404 ) ::
جلد 20 شماره 3 صفحات 63-51 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی عوامل مؤثر بر میزان ضایعات نان خانوارها در شهر سنندج
پریسا علیزاده* ، فرید قاسمی
استادیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه کردستان، سنندج، کردستان، ایران. ، p.alizadeh@uok.ac.ir
چکیده:   (18 مشاهده)
سابقه و هدف: تغییر رفتار مصرف کنندگان به سوی مصرف پایدار مواد غذایی نیازمند شناسایی عوامل اقتصادی- اجتماعی و رفتاری حاکم بر سبک زندگی آن‌ها است. به همین دلیل در این مطالعه عوامل اقتصادی- اجتماعی و رفتاری مؤثر بر ضایعات نان خانوارهای شهر سنندج مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: جامعه آماری این تحقیق، مصرف کنندگان نان در شهر سنندج (خانوارها) می‌باشند؛ با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده تعداد 304 پرسشنامه از مصرف کنندگان نان شهر سنندج جمع‌آوری شد و عوامل مؤثر بر میزان ضایعات نان خانوارها با استفاده از مدل لاجیت ترتیبی مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز این تحقیق از طریق تکمیل پرسشنامه نیمه ساختاریافته محقق‌ساخته گردآوری شد و برای توصیف داده‌ها و برآورد مدل لاجیت ترتیبی از نرم افزار STATA MP17 استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که متغیرهای سن، باور به اثرگذاری مصرف زیاد نان بر افزایش وزن، رضایت از کیفیت نان و اهمیت قیمت نان برای خانوارها با احتمال ایجاد ضایعات نان رابطه عکس داشته‌اند. همچنین در صورتی‌که نوع نانوایی محل خرید خانوار آزادپز بوده احتمال ایجاد ضایعات نان توسط خانوار کاهش یافته است. این در حالی است که متغیرهای تحصیلات سرپرست خانوار، اندازه خانوار، درآمد و زمان صرف شده برای خرید نان با احتمال ایجاد ضایعات نان رابطه مستقیم داشته‌اند.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج تحقیق، آزادسازی قیمت نان و توسعه نانوایی‌های آزادپز در منطقه مورد مطالعه پیشنهاد می‌شود؛ در این صورت، علاوه بر اینکه میزان ضایعات نان خانوارها به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد، کیفیت نان تولید شده هم بهبود پیدا می‌کند و رفاه مصرف کنندگان و تولید کنندگان نان در جامعه مورد بررسی افزایش می‌یابد.
واژه‌های کلیدی: ضایعات نان، مصرف، عوامل اقتصادی- اجتماعی، خانوارها، لاجیت ترتیبی
متن کامل [PDF 534 kb]   (14 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1403/9/4 | پذیرش: 1404/3/11 | انتشار: 1404/7/20

  • قیمت نان محرک مؤثری در تغییر رفتار مصرفی خانوارها است و افزایش قیمت نان موجب کاهش احتمال ایجاد ضایعات نان می‌شود.
  • احتمال ایجاد ضایعات نان خانوارها در صورت تهیه نان از نانوایی‌های آزادپز کمتر است.
  • متغیرهای اقتصادی-اجتماعی و رفتاری مربوط به مصرف کنندگان نظیر سن، سطح تحصیلات، باور به اثرگذاری مصرف زیاد نان بر افزایش وزن و رضایت از کیفیت نان بر احتمال ایجاد ضایعات نان مؤثر هستند.

فهرست منابع
1. Tumer E I, Akbay C. Factors affecting bread wastage by households in Kahramanmaras. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University. 2019; 36(3): 230-235. [DOI:10.13002/jafag4582]
2. Peyravi Minayi R, Vahedian M, Jafarzadeh M, Shokravi F. Effects of education on the knowledge and self-efficacy of health volunteers about the necessity of moldy bread separation from other bread waste. Journal of Sabzevar University of Medical Sciences. 2011; 18 (2): 104-109 [in Persian].
3. Naderi Mahdei K, Azami M, Fathi H. Factors affecting on bread waste in Bahar county. Journal of Agricultural Economics and Development. 2012; 26(3): 156-167 [in Persian].
4. Wojciechowska-Solis J, Smiglak-Krajewska M. Consumer education and food waste: An example of the bakery market-the case of young consumer. 2020; 1:89-96. [DOI:10.35808/ersj/1747]
5. Narisetty V, Cox R, Willoughby N, Aktas E, Tiwari B, Matharu A S, Kumar V. Recycling bread waste into chemical building blocks using a circular biorefining approach. Sustainable Energy & Fuels. 2021; 5(19): 4842-4849. [DOI:10.1039/D1SE00575H]
6. Capone R, El Bilali H, Debs P, Bottalico F, Cardone G, Berjan S, Ali Arous S. Bread and bakery products waste in selected Mediterranean Arab countries. American Journal of Food and Nutrition. 2016; 4(2): 40-50.
7. United Nations General Assembly. Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development. 2015. United Nations: New York, NY, USA.
8. Ghaziani S, Ghodsi D, Schweikert K, Dehbozorgi G, Faghih S, Mohabati S, Doluschitz R. Household food waste quantification and cross-examining the official figures: a study on household wheat bread waste in Shiraz, Iran. Foods. 2022; 11(9):1188. [DOI:10.3390/foods11091188]
9. Calvo-Porral C, Medín A F, Losada-López C. Can marketing help in tackling food waste?: Proposals in developed countries. Journal of food products marketing. 2017; 23(1): 42-60. [DOI:10.1080/10454446.2017.1244792]
10. Stangherlin I D C, De Barcellos M D. Drivers and barriers to food waste reduction. British Food Journal. 2018; 120(10): 2364-2387. [DOI:10.1108/BFJ-12-2017-0726]
11. Aalipour F. Evaluation of salt, sodium, and potassium intake through bread consumption in Chaharmahal and Bakhtiari Province. Epidemiology and Health System Journal. 2019; 6(2): 60-64. [DOI:10.15171/ijer.2019.11]
12. Gül A, Isik H, Bal T, Ozer S. Bread consumption and waste of households in urban area of Adana province. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities. 2003; 6(2): 10.
13. Dymchenko A, Geršl M, Gregor T. Trends in bread waste utilisation. Trends in Food Science & Technology. 2023; 132: 93-102. [DOI:10.1016/j.tifs.2023.01.004]
14. Hellwig C, Rousta N, Wikandari R, Taherzadeh M J, Häggblom-Kronlöf G, Bolton K, Rousta K. Household fermentation of leftover bread to nutritious food. Waste management. 2022; 150: 39-47. [DOI:10.1016/j.wasman.2022.06.038]
15. Sarica D, Demircan V, Erturk A, Arslantas N. An econometric analysis of the factors affecting consumers' bread waste and consumption behaviour: a case study of Isparta province, Turkey. British Food Journal. 2021; 123(4): 1449-1464. [DOI:10.1108/BFJ-08-2020-0687]
16. Shahnoushi N, Saghaian S, Reed M, Firoozzare A, Jalerajabi M. Investigation of factors affecting consumers' bread wastage. Journal of agricultural economics and development. 2013; 2(6): 246-254 [in Persian].
17. Karbasi A, Sabohi-Saboni M, Rostagaripour F. Analysis effective factors of bread wastage in Sistan rural and urban households (Case study: Zabul city). Agricultural economics and development. 2009;17 (67): 1-18 [in Persian].
18. Ananda J, Pearson D, Oakden S. Breaking bread: Assessment of household bread waste incidence and behavioural drivers. Journal of Cleaner Production. 2024; 471: 143377. [DOI:10.1016/j.jclepro.2024.143377]
19. Engindeniz S, Bolatova Z. A study on consumption of composite flour and bread in global perspective. British Food Journal. 2021; 123(5): 1962-1973. [DOI:10.1108/BFJ-10-2018-0714]
20. Ghaziani S, Ghodsi D, Schweikert K, Dehbozorgi G, Rasekhi H, Faghih S, Doluschitz R. The need for consumer-focused household food waste reduction policies using dietary patterns and socioeconomic status as predictors: A study on wheat bread waste in Shiraz, Iran. Foods. 2022; 11(18):2886. [DOI:10.3390/foods11182886]
21. Shahnoushi N, Firoozzare A, Jalerajabi M, Daneshvar M, Dehghaniyan S. The use of the order logit model in an investigation of the effective factors on bread waste. Economic Research. 2012; 46(3):111-132.
22. Fu V K. Estimating generalized ordered logit models. Stata Technical Bulletin. 1999; 8(44). https://ideas.repec.org/a/tsj/stbull/y1999v8i44sg88.html
23. Williams R. Generalized ordered logit/partial proportional odds models for ordinal dependent variables. The stata journal. 2006; 6(1): 58-82. [DOI:10.1177/1536867X0600600104]
24. Ghorbani M, Radmehr R. Applied Microeconometrics: limited dependent variables using STATA. Ferdowsi University of Mashhad Publications. 2018 [in Persian].
25. Naderi A, Nabieyan S, Zare Mehrjerdi M R, Ghaderzadeh H. Effect of internal and external features of strawberry products on customer (consumers) satisfaction case study: Sanandaj. Journal of Agricultural Economics Research. 2020; 12(46):113-132.
26. Akbari M R, Pishbahar E, Dashti Gh. Investigation of factors influencing food insecurity in Iranian families using generalized ordered logit model. Quarterly Agricultural Economics and Development. 2021; 29(2):109-135 [in Persian].
27. Mohammadi H, Mohammadi M. Econometrics of cross-sectional and categorical data with STATA. Ferdowsi University of Mashhad Publication. 2022.
28. Bellocco R, Algeri S. Goodness-of-fit tests for categorical data. The Stata Journal. 2013; 13(2): 356-365 [in Persian]. [DOI:10.1177/1536867X1301300210]
29. Sanandaj Municipality. Labor and population. 2024. Available online at: https://sanandaj.ir/
30. Ostergaard S, Hanssen O J. Wasting of fresh-packed bread by consumers influence of shopping behavior, storing, handling, and consumer preferences. Sustainability. 2018; 10(7): 2251. [DOI:10.3390/su10072251]
31. Azizi Sh, Ghanbarzadeh Miandehi R, Fakharmanesh S. Marketing questionnaire set. Saffar Publishing, Tehran, Iran. 2012.
32. Kalantari Kh. Data processing and analysis in socio-economic research. Farhange Saba Publishing, Tehran, Iran. 2010.
33. Esmailzadeh H, Salehpour Sh. Analysis of sustainable development effects of local communities on natural tourism development, Naghadeh county. Human Geography Research. 2016; 48(2): 313-331.
34. Karunasena G G, Ananda J, Pearson D. Generational differences in food management skills and their impact on food waste in households. Resources, Conservation and Recycling. 2021; 175: 105890. [DOI:10.1016/j.resconrec.2021.105890]
35. Principato L, Mattia G, Di Leo A, Pratesi C A. The household wasteful behaviour framework: A systematic review of consumer food waste. Industrial Marketing Management. 2021; 93: 641-649. [DOI:10.1016/j.indmarman.2020.07.010]
36. Secondi L, Principato L, Laureti T. Household food waste behaviour in EU-27 countries: A multilevel analysis. Food Policy. 2015; 56: 25-40. [DOI:10.1016/j.foodpol.2015.07.007]
37. Visschers V H, Wickli N, Siegrist M. Sorting out food waste behaviour: A survey on the motivators and barriers of self-reported amounts of food waste in households. Journal of Environmental Psychology. 2016; 45: 66-78. [DOI:10.1016/j.jenvp.2015.11.007]
38. Koivupuro H K, Hartikainen H, Silvennoinen K, Katajajuuri J M, Heikintalo N, Reinikainen A, Jalkanen L. Influence of socio‐demographical, behavioural and attitudinal factors on the amount of avoidable food waste generated in Finnish households. International journal of consumer studies. 2012; 36(2): 183-191. [DOI:10.1111/j.1470-6431.2011.01080.x]
39. Setti M, Falasconi L, Segrè A, Cusano I, Vittuari M. Italian consumers' income and food waste behavior. British Food Journal. 2016; 118(7): 1731-1746. [DOI:10.1108/BFJ-11-2015-0427]
40. Nefovski S, Petreska L, Stojanova P. The rising trend of food prices: A factor in changing consumer behaviour regarding food waste. Economics of Sustainable Development. 2023; 7(2): 33-46. [DOI:10.5937/ESD2302033N]
41. Abdollahzadeh A. Investigation factors affecting bread waste in Sabzevar county. Journal of Innovation in Food Science and Technology. 2017; 2 (32): 89-97 [in Persian].
42. Demirtaş B, Kaya A, Dağıstan E. Consumers bread consumption habits and waste status: Hatay/Turkey example. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology. 2018; 6(11): 1653-1661. [DOI:10.24925/turjaf.v6i11.1653-1661.2181]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Alizadeh P, Ghasemi F. Investigating Factors Affecting the Amount of Household Bread Waste in Sanandaj City. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2025; 20 (3) :51-63
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3938-fa.html

علیزاده پریسا، قاسمی فرید. بررسی عوامل مؤثر بر میزان ضایعات نان خانوارها در شهر سنندج. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1404; 20 (3) :51-63

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3938-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 20، شماره 3 - ( پاییز 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4722