ارتباط الگوهای غذایی غالب با عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی در زنان
|
فهیمه حقیقت دوست ، فاطمه زریباف ، لیلا آزادبخت ، احمد اسماعیل زاده*  |
|
|
چکیده: (10525 مشاهده) |
سابقه و هدف: : برخی از عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی در کشورهای خاورمیانه شیوع بالایی دارند. هدف این مطالعه، بررسی ارتباط بین الگوهای غذایی غالب و عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی در بین زنان تهرانی بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی 486 زن معلم تهرانی در محدوده سنی 40 تا 60 سال بررسی شدند. به منظور جمعآوری دادههای غذایی از پرسشنامه تکرر مصرف غذایی به فرمت ویلت استفاده شد. وجود حداقل 1 و 2 عامل خطر از 3 عامل عمده خطر بیماریهای قلبی عروقی (پرفشاری خون، دیسلیپیدمی و دیابت) ارزیابی شد.
یافتهها: 3 الگوی غذایی عمده شناسایی شد (سالم، غربی و سنتی). بعد از کنترل عوامل مخدوشگر، افرادی که در بالاترین پنجک الگوی غذایی سالم بودند، شانس کمتری جهت ابتلا به دیسلیپیدمی (نسبت شانس 36/0 ؛ فاصله اطمینان 95%، 19/0 تا 53/0)، پرفشاری خون (33/0؛ 17/0 تا 60/0)، حداقل 1 و 2 عامل خطرساز (به ترتیب: 30/0؛ 18/0 تا 58/0و 39/0؛ 20/0 تا 77/0) را در مقایسه با کمترین پنجک داشتند. در مقابل، کسانی که از الگوی غذایی غربی پیروی میکردند، شانس بیشتری برای دارا بودن عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی داشتند (نسبت شانس 59/2 تا 11/3 برای عوامل خطر مختلف؛ 05/0>P). الگوی غذایی سنتی به طور معنیداری همراه با دیسلیپیدمی (نسبت شانس 73/1 و فاصله اطمینان 95%، 02/1 تا99/2) و حداقل یک عامل خطر (نسبت شانس 89/1 ؛ فاصله اطمینان 95%، 05/1 تا20/3) بود. الگوهای غذایی غالب و دیابت ارتباطی نداشتند.
نتیجه گیری: الگوهای غذایی غالب در جامعه زنان معلم تهرانی با عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی مرتبط بودند.
واژگان کلیدی: الگوهای غذایی، عوامل خطر، بیماریهای قلبی عروقی، زنان |
|
واژههای کلیدی: الگوهای غذایی، عوامل خطر، بیماریهای قلبی عروقی، زنان |
|
متن کامل [PDF 308 kb]
(3270 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1391/7/17 | انتشار: 1391/7/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|