سابقه و هدف: مهمترین علت مرگ و میر بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه از جمله بیماران همودیالیزی، بیماریهای قلبی عروقی است. در بیماران همودیالیزی، بالا بودن غلظت فاکتورهای التهاب سیستمیک از جمله سرم آمیلوئید A و فاکتورهای التهاب عروقی، دو عامل خطر مهم برای ایجاد بیماریهای قلبی عروقی هستند. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات مکمل L- کارنیتین بر غلظت سرم آمیلوئید A و فاکتورهای التهاب عروقی در بیماران همودیالیزی انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه، یک کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور بود که 42 بیمار همودیالیزی (25 زن و 17مرد) به طور تصادفی به گروه دریافت کننده مکمل L- کارنیتین و گروه دارونما تقسیم شدند. در این مطالعه که 12 هفته به طول انجامید، بیماران همودیالیزی در گروه L– کارنیتین، روزانه یک ویال محلول خوراکی L- کارنیتین (حاوی 1000 میلیگرم L- کارنیتین) دریافت میکردند، درحالی که بیماران گروه دارونما روزانه یک ویال دارونمای مشابه دریافت میکردند. در شروع مطالعه و پایان هفته دوازدهم از هر بیمار، قبل از دیالیز، cc5 خون بعد از 12 تا 14 ساعت ناشتایی گرفته شد و سپس غلظت سرم آمیلوئید A، sICAM-1، sVCAM-1، sICAM-2، sE-selectin، sP-selectin و ox-LDL سرم اندازهگیری شد.
یافته ها: در گروه دریافت کننده مکمل –L کارنیتین در هفته دوازدهم مطالعه نسبت به زمان شروع مطالعه، غلظت کارنیتین آزاد سرم به طور معنیدار و به میزان 150 % افزایش یافت (001/0>P) درحالی که غلظت سرم آمیلوئید A به طور معنیدار و به میزان 32% کاهش یافت(001/0>P). در گروه شاهد در طول مطالعه، تغییر آماری معنیداری در غلظت کارنیتین آزاد و سرم آمیلوئید A مشاهده نشد. همچنین، تفاوت آماری معنیداری بین دو گروه از نظر میزان تغییرات sICAM-1 ، sVCAM-1 ، sICAM-2 ، sE-selectin ، sP-selectin و oxidized LDL (ox-LDL) سرم مشاهده نشد.
نتیجه گیری: یافتههای این مطالعه نشان میدهد که مکمل L-کارنیتین قادر به کاهش غلظت سرم آمیلوئید A به عنوان یک نشانگر التهاب سیستمیک است و شاید بتواند در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی در بیماران همودیالیزی نقش مؤثری داشته باشد، در حالی که تأثیری بر غلظت فاکتورهای التهاب عروقی سرم ندارد.
Hakeshzadeh F, Tabibi M, Hedayati M, Malakoutian T. Effects of L-carnitine supplement on serum amyloid A and vascular inflammatory factors in hemodialysis patients. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2008; 3 (3) :33-43 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-93-fa.html
هاکش زاده فریبا، طبیبی هادی، هدایتی مهدی، ملکوتیان طاهره. اثرات مکمل L- کارنیتین بر غلظت سرم آمیلوئید A و فاکتورهای التهاب عروقی در بیماران همودیالیزی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1387; 3 (3) :33-43