[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 7، شماره 5 - ( ويژه نامه زمستان 1391 ) ::
جلد 7 شماره 5 صفحات 420-409 برگشت به فهرست نسخه ها
الگوی دریافت غذایی "روی" در خانوارهای ایرانی و برآورد خطر شیوع کمبود "روی" در سطح ملی
آناهیتا هوشیار راد ، مینا اسماعیلی ، مرتضی عبداللهی* ، ندا مظاهری ، مهرداد محمدی ، ناصر کلانتری
چکیده:   (7474 مشاهده)
سابقه و هدف: با توجه به اهمیت "روی" در عملکرد طبیعی و سلامت فردی، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی و تعیین میانگین سرانه "روی" دریافتی روزانه، منابع غذایی اصلی تأمین کننده "روی" در رژیم غذایی و شیوع دریافت ناکافی در خانوارهای ایرانی در کل کشور انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی- تحلیلی داده‌های الگوی مصرف غذایی 7158 خانوار در کل کشور و به تفکیک مناطق شهری و روستایی در فاصله زمانی یک سال جمع آوری شد. داده‌های الگوی غذای مصرفی با استفاده از پرسشنامه 24 ساعت یادآمد خوراک در 3 روز متوالی به روش توأمان خاطره ای- توزینی تکمیل شد. میانگین سرانه نیاز روزانه به انرژی و مواد مغذی با استفاده از آخرین ویراست نیاز (2001) FAO/WHO محاسبه شد. اندازه گیری میزان "روی" در 5 نوع نان سنتی غالب مصرفی و 2 نوع برنج با روش مستقیم آنالیز شیمیایی انجام شد.کفایت تغذیه ای با روش تخمین متوسط نیاز estimated average requirement EAR – IZiNCG (International Zinc Nutrition Collaborative Group ) تعیین و شیوع خطر کمبود "روی" در سطح ملی برآورد شد. یافته ها: میانگین "روی" دریافتی در کشور 1/3 ± 3/10 و در مناطق شهری و روستایی به ترتیب 0/3 ± 1/10 و 3/3±7/10(میلی‌گرم/نفر/روز) است. رژیم غذایی ایرانیان در سطح میانگین کل، در مقایسه با نیاز بر اساس رژیم غذایی با با زیسست فراهمی پایین 79٪ و با زیسست فراهمی متوسط 158٪ نیاز را تامین می‌کند. مواد غذایی اصلی تامین "روی" بترتیب نان (5/38%)، برنج (2/12%) و گوشت قرمز (8/10٪) هستند. در مقایسه با حاشیه مرزی تعیین شده توسط IZiNCG و بررسی کفایت دریافت "روی" (< EAR-IZiNCG) نتایج زیر به دست آمد: 1- در مقایسه با رژیم غذایی گیاهی تصفیه نشده شیوع کمبود "روی" یک مشکل سلامت عمومی است. 2- و در مقایسه با رژیم غذایی گیاهی تصفیه شده و یا مخلوط: هم در مناطق شهری و روستایی شیوع کمبود "روی" کمتر از 25% است. نتیجه‌گیری: حدود یک چهارم خانوارهای ایرانی دچار کمبود "روی" دریافتی هستند. برای ارزیابی صحیح کفایت دریافت "روی" و انتخاب استاندارد نیاز مناسب، تعیین سطح زیست فراهمی "روی" رژیم غذایی خانوارهای ایرانی عامل تعیین کننده اصلی است. واژگان کلیدی: روی، الگوی مصرف غذایی، کفایت تغذیه ای، خانوارهای ایرانی
واژه‌های کلیدی: روی، الگوی مصرف غذایی، کفایت تغذیه ای، خانوارهای ایرانی
متن کامل [PDF 453 kb]   (2818 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1391/12/14 | پذیرش: 1392/8/28 | انتشار: 1392/8/28
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Houshiar-rad A, Esmaeili M, Abdollahi M, Mazaheri N, Mohammadi M, Kalantari N. Zinc intake pattern in Iranian households and risk of zinc deficiency at national level. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2013; 7 (5) :409-420
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1030-fa.html

هوشیار راد آناهیتا، اسماعیلی مینا، عبداللهی مرتضی، مظاهری ندا، محمدی مهرداد، کلانتری ناصر. الگوی دریافت غذایی "روی" در خانوارهای ایرانی و برآورد خطر شیوع کمبود "روی" در سطح ملی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1391; 7 (5) :409-420

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1030-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 5 - ( ويژه نامه زمستان 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4652