دانشجوی دکترای علوم و صنایع غذایی، ﮐﻤﯿﺘﻪ ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت داﻧﺸﺠﻮﯾﺎن، اﻧﺴﺘﯿﺘﻮ ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت ﺗﻐﺬﯾﻪای و ﺻﻨﺎﯾﻊ ﻏﺬاﯾﯽ ﮐﺸﻮر، داﻧﺸﮑﺪه ﻋﻠﻮم ﺗﻐﺬﯾﻪ و ﺻﻨﺎﯾﻊ ﻏﺬاﯾﯽ، داﻧﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﭘﺰﺷﮑﯽ ﺷﻬﯿﺪ ﺑﻬﺸﺘﯽ، ﺗﻬﺮان، اﯾﺮان ، e.shamloo@sbmu.ac.ir
چکیده: (7541 مشاهده)
سابقه و هدف: باکتری لیستریا مونوسیتوژنز به دلیل مقاومت در برابر سرما، خشکی و پایداری در برابر استرسهای اسمزی قابلیت رشد در مواد غذایی را داشته و موجب آلودگی میشوند. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی گونههای لیستریا در شیر خام و فراوردههای لبنی سنتی غیرپاستوریزه انجام شد.
مواد و روشها: در مجموع ۲۹۲ نمونه شیر خام و فراورده لبنی سنتی مورد آزمایش قرار گرفت. جداسازی توسط روش پیشنهادی سازمان کشاورزی آمریکاUSDA (United States Department of Agriculture) انجام شد، سپس لیستریا مونوسیتوژنز توسط روشهای بیوشیمیایی و واکنش زنجیرهای پلیمراز PCR مورد شناسایی و تأیید قرار گرفت.
یافتهها: از مجموع ۲۹۲ نمونه شیر خام و فراوردهی لبنی سنتی، ۲۱ نمونه (7/19%) آلوده به گونههای لیستریا بودند. بالاترین شیوع لیستریا مربوط به بستنی با (4/19%) ، خامه (1/11%) ، شیر خام (49/5%) و فرنی (4%) بود. هیچکدام از نمونههای کره، کشک، دوغ و ماست آلوده به گونههای لیستریا نبودند. لیستریا اینوکوا با (44/5%) متداولترین گونهی جداسازی شده بود، سپس لیستریا مونوسیتوژنز با (36/1%) و لیستریا سلیجری با (3/0%) قرار دارد.
نتیجه گیری: با توجه به مصرف شیر خام غیرپاستوریزه و استفاده از آن در فراوردههای لبنی سنتی و همچنین عدم آگاهی در مورد لیستریوزیس، ضرورت دارد برنامههای آموزشی و اطلاعرسانی در این زمینه انجام شود. ضمناً لازم است در مورد مواد غذایی حساس و آمادهی مصرف، استاندارد جستجوی لیستریا اجباری شود.
واژگان کلیدی: شیرخام، فراوردههای لبنی سنتی ، لیستریا مونوسیتوژنز
Abdimoghadam Z, Shamloo E, mortazavian A, Atefi M. Frequency of Listeria Species in Raw Milk and Traditional Dairy Products in Isfahan, Iran. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2015; 10 (3) :101-107 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1798-fa.html
عبدی مقدم زهره، شاملو احسان، مرتضویان امیر محمد، عاطفی محسن. فراوانی گونههای لیستریا در شیر خام و فراوردههای لبنی سنتی در اصفهان. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1394; 10 (3) :101-107