سابقه و هدف: پنیر لیقوان از جمله پنیرهای سنتی پرطرفدار ایرانی است که به دلیل عطر و طعم فوقالعاده از دیرباز مورد توجه عموم قرار داشته است. بهدلیل تولید این پنیر از شیر خام وجود میکروارگانیسمهای پاتوژن و عامل فساد در آن اجتناب ناپذیر است. لذا هدف از این پژوهش کاربرد فیلمهای فعال نانوکامپوزیتی حاوی نانورس آلی و نانوذرات فلزی در پلیمر پلیاتیلن با دانسیته پایین در پنیر لیقوان بود.
مواد و روشها: بستههای پنیر با استفاده از فیلمهای نانوکامپوزیت تهیه و در در دمای ºC 4 نگهداری شد. آزمونهای میکربی و فیزیکی شیمیایی پنیر بستهبندی شده بلافاصله پس از بستهبندی (لحظه صفر) و پس از 7، 14، 21 و 28 نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد سرعت رشد باکتریهای کلیفرم و استافیلوکوکوس اورئوس در پنیر لیقوان بسته بندی شده در فیلمهای نانوکامپوزیتی پلیاتیلن حاوی رس اصلاح شده آلی با فلزات نقره و مس تا 28 روز پس از انبارمانی به صورت معنیداری (05/0p<) کاهش یافت. در صورتیکه این بسته بندی تأثیری بر روند کلی تغییرات باکتریهای لاکتوباسیلوس نداشت. نتایج آزمون مهاجرت نانوذرات فلزی با توجه به استانداردهای اتحادیه اروپا و اداره دارو و غذای آمریکا بر ایمن بودن استفاده از نانوکامپوزیتهای حاوی نانوذرات فلزی دلالت داشتند.
نتیجه گیری: فیلم پلی اتیلنی حاوی نانورس اصلاح شده آلی با نانوذرات فلزی نقره و مس سبب کاهش باکتریهای کلیفرم و استافیلوکوکوس اورئوس و عدم تأثیر قابل توجه بر روند تغییرات کلی فلور میکربی پنیر گردید.
واژگان کلیدی: پنیر لیقوان، زمان ماندگاری، نانوکامپوزیت، نانورس، نانو نقره
Abdossattari P, Peighambardoust S, Hesari J, Peighambardoust S, Rezaie Mokarram R. Application of LDPE Nanocomposite Films Incorporating Organoclay Modified with Nanometals in Packaging of Lighvan Cheese. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2015; 10 (3) :47-56 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1901-fa.html
عبدالستاری پریسا، پیغمبردوست سیدهادی، حصاری جواد، پیغمبردوست سیدجمال الدین، رضایی مکرم رضا. کاربرد فیلمهای نانوکامپوزیت بر پایه پلیاتیلن با دانسیته پایین حاوی خاک رس آلی اصلاح شده با نانوفلزات در بستهبندی پنیر لیقوان. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1394; 10 (3) :47-56