دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات سلامت تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، a.heshmati@umsha.ac.ir
چکیده: (2718 مشاهده)
سابقه و هدف:یکی از بزرگترین نگرانیهای حوزه سلامت غذا وجود باقیمانده آفتکشها در محصولات غذایی میباشد. هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر روشهای مختلف نگهداری، شستشو و پخت بر باقیمانده دلتامترین قارچ خوراکی است. مواد و روشها:نمونههای قارچ با سم دلتامترین آلوده شدند. مقدار تغییر مقدار باقیمانده سم در شرایط مختلف نگهداری (دمای اتاق، یخچال و فریز)، شستشو (آب و آبنمک) و پخت (آب پز، سرخ کردن و مایکرویو) تعیین شد. دلتامترین با روش کچرز استخراج و با دستگاه GC-MS/MS اندازهگیری گردید. یافتهها:در روزهای مشابه، مقدار درصد کاهش سم دلتامترین به ترتیب در دمای اتاق > یخچال > فریزر بود. میزان دلتامترین بسته به شرایط و زمان نگهداری 77/80- 08/23 درصد کاهش یافت. شستشو با آب و آبنمک منجر به کاهش معنیداری مقدار دلتامترین شد. اما میزان کاهش سم با افزایش زمان شستشو و غلظت نمک تغییر قابل ملاحظهای نکرد. میزان کاهش سم طی شستشو 31/42-92/26 درصد نوسان داشت. روشهای مختلف پخت شامل آب پز کردن، سرخ کردن و مایکرویو منجر به کاهش معنیدار سم شد. طی 15 دقیقه آب پز کردن، 10 دقیقه سرخ کردن و 10 دقیقه مایکرویو باقیمانده دلتامترین از 26/0 میلیگرم بر کیلوگرم در نمونه خام به 06/0، 05/0 و 05/0 میلیگرم بر کیلوگرم در نمونه آماده مصرف رسید و به مقدار 92/76، 77/80 و 77/80 درصد کاهش یافت. نتیجه گیری:فرآیندهای نگهداری، شستشو و پخت میتوانند باقیمانده و خطر تماس با دلتامترین را بهطور قابل ملاحظهای در مصرفکنندگان قارچ خوراکی کاهش میدهند.
Hamidi M, Nili-Ahmadabadi A, Heshmati A. Evaluation of Different Preparation Methods of Edible Mushroom (Agaricus bisporus, Strains H737) on Reduction of Health Hazards Caused by Deltamethrin Residue. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2019; 14 (2) :95-104 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2651-fa.html
حمیدی مینا، نیلی احمد ابادی امیر، حشمتی علی. بررسی روشهای مختلف آمادهسازی قارچ خوراکی دکمهای (Agaricus bisporus) نژاد H737 بر کاهش میزان مخاطرات سلامتی ناشی از باقیمانده سم دلتامترین. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1398; 14 (2) :95-104