[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 10، شماره 3 - ( پاییز 1394 ) ::
جلد 10 شماره 3 صفحات 1-12 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر بخشی مصرف دوغ غنی شده با ویتامین D بر بهبود زیست نشانگرهای اندوتلیال در مبتلایان به دیابت نوع دوم: مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده
پونه دولو، سکینه شب بیدار، تیرنگ نیستانی، ابوالقاسم جزایری
آزمایشگاه پژوهش های تغذیه ای، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
چکیده:   (5030 مشاهده)
سابقه و هدف: اختلال عملکرد سلول‌های اندوتلیال یکی از علل مهم آنژیوپاتی دیابتی است که در نهایت منجر به بیماری‌های قلبی عروقی می‌گردد و از علل عمده مرگ و میر در مبتلایان به دیابت می‌باشد. در این مطالعه اثرات بهبود وضعیت ویتامین D بر وضعیت قندخون، ترکیب چربی‌های خون، زیست نشانگرهای کارکرد سلول‌های اندوتلیال در افراد دیابت نوع دوم بررسی شد. مواد و روشها: افراد مبتلا به دیابت نوع دوم به طور تصادفی به دو گروه: 1- دریافت کننده دوغ ساده (حاوی 170 میلی‌گرم کلسیم، فاقد ویتامین D در 250 سی سی دوغ ، تعداد 50 نفر) و گروه 2- دریافت کننده دوغ غنی شده با ویتامین D (حاوی 170 میلی‌گرم کلسیم، IU500 ویتامین D در 250 سی سی دوغ، تعداد 50 نفر) دو بار در روز و به مدت 12 هفته تقسیم شدند. اندازه‌گیری‌های تن‌سنجی، وضعیت قندخون، ترکیب چربی‌های خون، درصد توده چربی بدن (FM)، زیست نشانگرهای اندوتلیال نظیر اندوتلین-1 سرم، سلکتین E، ماتریکس متالوپروتیناز9 (MMP-9) در آغاز و پایان هفته 12 هفته مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافتهها: انجام مداخله، بهبودی مشخصی در وضعیت قند خون ناشتا، میزان حساسیت به انسولین (QUICKI)، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c)، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C)، اندوتلین -1، سلکتین E و MMP-9 در گروه 2 در مقایسه با افراد گروه 1 شد (تمام موارد، 05/0p<). به طور معنی‌داری تفاوت در تغییرات غلظت اندوتلین -1 ، سلکتین E و MMP-9 در گروه 2 در مقایسه با گروه 1 دیده شد (به ترتیب 63/0±‌35/0- در مقابل 55/0‌±‌03/0- ، 028/0‌=P ، 3/7‌±‌8/3- در مقابل 3/8‌±‌95/0 ، 003/0 =P ، 7/3‌±3/2- در مقابل ng/ml 1/7‌±44/0+، 02/0‌=P). بعد از کنترل تغییرات QUICKI، توده چربی بدن، محیط دورکمر، مقادیر اندوتلین-1 و MMP-9 معنی‌دار باقی ماند (به ترتیب 009/0‌=‌p در مقابل 005/0=p) اما معنی‌داری تغییرات سلکتین E (092/0=p) حذف شد. نتیجه گیری: بهبود وضعیت ویتامین D با بهبود وضعیت قند خون، ترکیب چربی‌های خون و زیست نشانگر‌های اندوتلیال همراه است. یافته‌های این تحقیق اثرات مستقیم و غیر مستقیم ویتامین D را بر بهبود زیست نشانگرهای زیستی اندوتلیال نشان داد. واژگان کلیدی: ویتامین D ، دیابت نوع 2، اندوتلیلال، قند خون، چربی خون
واژه‌های کلیدی: ویتامین D، دیابت نوع 2، اندوتلیلال، قند خون، چربی خون
متن کامل [PDF 295 kb]   (1473 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: ۱۳۹۳/۹/۲۸ | پذیرش: ۱۳۹۴/۳/۲۴ | انتشار: ۱۳۹۴/۷/۴
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Davallou P, Shab-Bidar S, Neyestani T, Djazayery A. Efficacy of Vitamin D-fortified Yogurt drink (doogh) on Improvement of Endothelial Biomarkers in Subjects with Type 2 Diabetes: A Randomized Clinical Trial. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. 2015; 10 (3) :1-12
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1826-fa.html

دولو پونه، شب بیدار سکینه، نیستانی تیرنگ، جزایری ابوالقاسم. اثر بخشی مصرف دوغ غنی شده با ویتامین D بر بهبود زیست نشانگرهای اندوتلیال در مبتلایان به دیابت نوع دوم: مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده. علوم تغذيه و صنايع غذايي ايران. 1394; 10 (3) :1-12

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1826-fa.html



دوره 10، شماره 3 - ( پاییز 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences & Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 32 queries by YEKTAWEB 4056