سابقه و هدف: در مورد اثر روغن ماهی بر آسیب کبدی، اطلاعات محدودی وجود دارد. در این مطالعه، اثر رژیم غذایی دارای روغن ماهی، رژیمی که دارای الگوی اسیدهای چرب دریافتی در رژیم غذایی ایرانیان است و رژیم غذایی استاندارد بر ایجاد تغییرات آسیب شناسی در بافت کبد در موش صحرایی مقایسه شد.
مواد و روشها: 30 سر موش صحرایی ماده به طور تصادفی در سه گروه غذایی قرار داده شدند: رژیم غذایی استاندارد (دارای روغن سویا)، رژیم غذایی دارای روغن ماهی و رژیم دارای مخلوط چند روغن با الگوی اسیدهای چرب دریافتی در رژیم غذایی ایرانی. موشهای صحرایی طی دوران بارداری و شیردهی با این رژیمها تغذیه شدند و تغذیه حیوانات متولد شده نیز پس از زمان از شیرگیری با رژیم غذایی مانند مادر خود ادامه یافت. آسیب یاختههای کبدی در حیوانات متولد شده در زمانهای 21 و 70 روز پس از تولد ارزیابی شد. میانگین مقادیر به دست آمده با نرم افزار SPSS10 و از طریق آزمون کروسکال- والیس مورد مقایسه قرار گرفت.
یافتهها: حیوانات تغذیه شده با رژیم غذایی دارای روغن ماهی و رژیم دارای الگوی چربی مصرفی ایرانی نسبت به رژیم استاندارد، تکثیر بیشتر یاختههای مجرایی کبد را در زمان 70 روز پس از تولد نشان دادند (005/0=P). همچنین تکثیر یاختههای مجرایی کبد در تمام حیوانات سه گروه از روز 21 تا روز 70 افزایش داشت (002/0=P). این افزایش به تفکیک گروهها، در گروه دریافت کننده روغن ماهی نیز معنیدار بود (007/0=P).
نتیجه گیری: به نظر میرسد رژیمی که چربی آن فقط از روغن ماهی تأمین شود و رژیم غذایی با الگوی اسیدهای چرب دریافتی در رژیم غذایی فعلی جامعه ایران، به آسیب کبدی در موش صحرایی منجر میشوند و با افزایش سن حیوان، میزان آسیب کبدی ایجاد شده بیشتر میشود.
Mohammad Shirazi M, Taleban F, Sabet Kasaei M, Abadi A, Vafa M, Zare K et al . Comparison of the effects of a fish-oil containing diet, a diet with a fat composition based on the Iranian fat consumption pattern, and a standard diet on pathologic changes in the Wistar rat liver. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2009; 4 (1) :1-10 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-132-fa.html
محمدشیرازی مینو، طالبان فروغ اعظم، ثابت کسایی معصومه، ابدی علیرضا، وفا محمدرضا، زارع خندان و همکاران.. مقایسه اثر سه رژیم غذایی حاوی روغن ماهی، رژیم دارای الگوی چربی مصرفی ایرانی و رژیم استاندارد بر ایجاد آسیب کبدی در موش صحرایی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1388; 4 (1) :1-10