الگوی غذایی سنتی و خطر ابتلا به سندرم متابولیک : مطالعه خرم آباد
|
ابراهیم فلاحی ، سجاد روستا* ، فرزاد ابراهیم زاده ، خاطره عنبری ، امیرحسین خلخالی راد  |
|
|
چکیده: (8926 مشاهده) |
سابقه و هدف: مطالعات زیادی جهت شناسایی ارتباط غذاها و مواد مغذی با سندرم متابولیک انجام شده است، در حالی که مطالعه الگوهای غذایی و ارتباط آن با سندرم متابولیک فواید بیشتری نسبت به بررسی ارتباط منحصراً یک یا چند ریز مغذی دارد؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط الگوهای غذایی سنتی با سندرم متابولیک در شهر خرمآباد انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 973 نفر (237 مرد و 736 زن) از ساکنین شهر خرمآباد به روش نمونه گیری خوشهای چند مرحله ای و بصورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. دریافتهای غذایی افراد با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی 200 آیتمی ارزیابی، وزن، قد و فشار خون اندازه گیری و نمایه توده بدن (BMI) محاسبه شد. قند خون ناشتا، پروفایل لیپیدی و انسولین سرم اندازه گیری شد. سندرم متابولیک طبق معیارهای انجمن قلب آمریکا تعریف شد.
یافتهها: شیوع سندرم متابولیک 29% بود. افرادی که در بالاترین پنجک الگوی غذایی سنتی قرار داشتند، در مقایسه با افراد پایینترین پنجک، شانس بیشتری برای ابتلا به سندرم متابولیک (نسبت شانس 73/2و فاصله اطمینان 95%: 4/1 تا 56/3) داشتند. بین اندازه دور شکم و BMI با الگوی غذایی سنتی ارتباط مستقیمی وجود داشت.
نتیجه گیری: الگوی غذایی سنتی میتواند (تخم مرغ، چای، آب میوه، غلات تصفیه شده، مغزها، ترشی، روغن جامد، روغن مایع، قند و شکر، نمک، ادویه جات) خطر ابتلا به سندرم متابولیک را افزایش دهد.
واژگان کلیدی: الگوهای غذایی، الگوی غذایی سنتی، سندرم متابولیک، خرمآباد |
|
واژههای کلیدی: الگوهای غذایی، الگوی غذایی سنتی، سندرم متابولیک، خرمآباد |
|
متن کامل [PDF 209 kb]
(2087 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1392/9/11 | پذیرش: 1392/9/11 | انتشار: 1392/9/11
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|