سابقه و هدف: شواهد نشان میدهد که میانوعدهها بخش مهمی از انرژی و مواد مغذی مورد نیاز روزانه کودکان را فراهم میکنند. انتخاب میانوعدههای سالم برای کودکان میتواند در تغذیه سالم آنها نقش داشته باشد. هدف از این مطالعه شناسایی پیشبینی کنندههای انتخاب میانوعدههای سالم برای کودکان توسط مادران با استفاده از نظریه شناختی اجتماعی بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی 398 مادر دارای کودک 1 تا 5 سال که به روش نمونهگیری خوشهای تصادفی از بین 37 مرکز بهداشتی درمانی شهر همدان انتخاب شده بودند، شرکت داشتند. شرکتکنندگان پرسشنامههای مربوط به اطلاعات زمینهای، سازههای نظریه شناختی اجتماعی وپرسشنامه بسامد مصرف (FFQ) را به صورت خودگزارش دهی تکمیل کردند. پایایی و روایی پرسشنامهها بر اساس شاخص نسبت روایی محتوا، شاخص روایی محتوا و آلفای کرونباخ در سطح قابل قبول به دست آمد. تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS 15 و آزمونهای کای دو، ANOVA و رگرسیون خطی انجام شد. سطح معنیداری در سطح 5 درصد در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد سازه فراهمی، انتظارات پیامد و خود کارآمدی پیش بینی کنندههای معنیدار بسامد مصرف میانوعده سالم بودند. این عوامل در مجموع توانستند 5/14 درصد از واریانس این رفتار را تبیین نمایند.
نتیجه گیری: توصیه میشود در طراحی مداخلات برای مادران در جهت اصلاح مصرف میانوعده کودکان، از روشهای ایجاد تغییر در فراهمی، خودکارآمدی و انتظار پیامد استفاده شود.
واژگان کلیدی: نظریه شناختی اجتماعی، میانوعده سالم، کودکان
Karimi- Shahanjarini A, Sharifi M, Bashirian S, Moghimbeigi A. Determinants of Healthy Snacks Choice by Mothers of 1-5 years old children in Hamadan Based on Social Cognitive Theory (SCT). Iranian J Nutr Sci Food Technol 2015; 9 (4) :19-26 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1504-fa.html
کریمی شاهنجرینی اکرم، شریفی مهناز، بشیریان سعید، مقیم بیگی عباس. تعیین کنندههای انتخاب میانوعدههای سالم توسط مادران کودکان 1 تا 5 سال شهر همدان بر اساس نظریه شناختی اجتماعی (SCT). علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1393; 9 (4) :19-26