دانشیار گروه تغذیه و بیوشیمی، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
چکیده: (6453 مشاهده)
سابقه و هدف: آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی سیستمیک و مزمن است. ناامنی غذایی فراهمی نامحدود یا نامطمئن غذای کافی در همه اوقات برای یک زندگی فعال و سالم میباشد. با توجه به تأثیر ناامنی غذایی در بیماریهای مزمن بهعنوان عامل استرسزا و تأثیر آن بر دریافت غذا، هدف این مطالعه بررسی ارتباط ناامنی غذایی و همچنین سایر فاکتورهای اقتصادی- اجتماعی با آرتریت روماتوئید در بیماران تازه تشخیص داده شده میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه مورد-شاهدی 60 بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید مراجعهکننده به درمانگاه روماتولوژی بیمارستانهای شریعتی و امام خمینی (ره) تهران بهعنوان مورد و 60 فرد سالم فاقد آرتریت روماتوئید بهعنوان گروه شاهد که از نظر سن و جنس با هم جور شده بودند، از نظر ناامنی غذایی و عوامل اجتماعی- اقتصادی مقایسه شدند. تشخیص آرتریت روماتوئید بر اساس اطلاعات ثبت شده در پرونده پزشکی بیمار توسط پزشک متخصص، ناامنی غذایی با پرسشنامه 18 آیتمی USDA و دادههای مربوط به ویژگیهای اقتصادی- اجتماعی از طریق پرسشنامه اطلاعات عمومی گردآوری شد. دادهها با نرمافزار SPSS IBM20 تجزیه و تحلیل شدند. ارتباط آرتریت روماتوئید و ناامنی غذایی با استفاده از رگرسیون لجستیک، تفاوت میانگین دادههای کمی با آزمون t-test و تفاوت بین متغییرهای کیفی با آزمون کای اسکور مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: در این مطالعه ارتباط مثبت معنیداری بین آرتریت روماتوئید و ناامنی غذایی به دست آمد، بهطوری که میزان شیوع ناامنی غذایی در بیماران 82% و در افراد سالم 47% بود (001/0p<). با افزایش شدت ناامنی غذایی، احتمال آرتریت روماتوئید بیشتر شد. سطح اقتصادی، وضعیت تأهل و تحصیلات با آرتریت روماتوئید ارتباط معنیدار داشتند. در حالی که در مدل رگرسیون لجستیک، ناامنی غذایی و وضعیت تأهل بهطور مستقل با آرتریت روماتوئید ارتباط معنیدار داشتند (05/0p<). شدت ناامنی غذایی با شدت بیماری، خشکی صبحگاهی مفاصل، التهاب مفاصل و همچنین امتیاز ناامنی غذایی با شدت درد در بیماران، ارتباط معنیدار داشت (001/0p<).
نتیجه گیری: این مطالعه نشاندهنده بالا بودن شیوع ناامنی غذایی در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید و ارتباط معنیدار مثبت بین شدت ناامنی غذایی با شدت درد و علائم آرتریت روماتوئید بود.
واژگان کلیدی:ناامنی غذایی، آرتریت روماتوئید، عوامل اقتصادی اجتماعی، شدت درد
Moradi S, Dorosty A, Noori K, Tavakkoli R, Jamshidi F. The Study of Food Insecurity and Some Associated Socioeconomic Factors among Rheumatoid Arthritis Patients. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2016; 11 (1) :31-42 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1834-fa.html
مرادی سارا، درستی مطلق احمدرضا، نوری جلیانی کرامت، توکلی راحله، جمشیدی فاطمه. بررسی ارتباط ناامنی غذایی و برخی عوامل اجتماعی- اقتصادی مؤثر در بیماری آرتریت روماتوئید. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1395; 11 (1) :31-42