دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران ، mehdi.naderi23@yahoo.com
چکیده: (8599 مشاهده)
سابقه و هدف: مونوآسیل گلیسرولها میتوانند بهعنوان ژل ساز آلی در تولید اولئوژل از روغن خوراکی استفاده شوند. در این مطالعه اثر افزودن مونوآسیل گلیسرول بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن آفتابگردان بررسی شده است.
مواد و روشها: در این تحقیق، سه نمونه اولئوژل از طریق افزودن 5/0، 0/3 یا 0/5 درصد وزنی/وزنی مونوآسیل گلیسرول تقطیر شده به روغن آفتابگردان تهیه شدند. ترکیب اسیدهای چرب، عدد یدی، مقاومت اکسایشی، نقطه ذوب، درصد چربی جامد، کینتیک بلورینه شدن و ویژگیهای رئولوژیکی نمونهها بررسی شد. همچنین تغییرات عدد پراکسید و درصد اسید چرب آزاد نمونهها در دمای °C60 در یک دوره 31 روزه (با فواصل زمانی 3 روزه) بررسی شدند.
یافتهها: در مقایسه با روغن آفتابگردان خالص، نمونههای اولئوژل ساخته شده با استفاده از مونوآسیل گلیسرول، درصد اسیدهای چرب اشباع، نقطه ذوب، درصد چربی جامد، مدول ذخیره و مدول افت بالاتر و عدد یدی و زمان مقاومت به بلورینه شدن کمتر داشتند. افزودن مونوآسیل گلیسرول اگرچه بر مقاومت اکسایشی بیتأثیر بود، با این حال پس از 14 روز نگهداری در دمای C°60، اولئوژلهای حاوی 5 درصد مونوآسیل گلیسرول عدد پراکسید و درصد اسید چرب آزاد بالاتر داشتند.
نتیجه گیری: بهطور کلی، با افزودن مونوآسیل گلیسرول به روغن آفتابگردان، ویژگیهای آن از روغن به چربی تغییر مییابد. این تغییر حالت همراه با کمی افزایش در درصد اسیدهای چرب اشباع و کاهش مقاومت اکسیداتیو بود.