سابقه و هدف: شواهدی مبنی بر ارتباط مدیریت عوامل خطر کبد چرب غیرالکلی از جمله چاقی، مقاومت به انسولین و دیابت، دیس لیپیدمی، استرس اکسیداتیو و التهاب با بزرک شناخته شده است. هدف این مطالعه، بررسی تأثیر بزرک بر آنزیمهای کبدی، میزان استئاتوز و فیبروز کبدی در افراد مبتلا به کبد چرب غیرالکلی بود.
مواد و روشها: در این کار آزمایی بالینی کنترلدار، 50 فرد مبتلا به کبد چرب غیرالکلی به دو گروه تقسیم شدند. افراد گروه شاهد به مدت 12 هفته، توصیههای تغذیهای و فعالیت بدنی و افراد گروه مداخله روزانه یک پیمانه 30 گرمی بزرک آسیاب شده را علاوه بر این توصیهها دریافت کردند. آنزیمهای کبدی و همچنین میزان استئاتوز و فیبروز کبدی افراد در ابتدای پژوهش و پایان هفته دوازدهم اندازهگیری گردید. شاخصهای تنسنجی و میزان فعالیت بدنی افراد نیز در ابتدا و پایان مطالعه تعیین شد. آنالیز آماری با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 20 انجام گرفت.
یافتهها: از بین 50 نفر که داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند، 24 نفر در گروه مداخله و 22 نفر در گروه شاهد، پژوهش را به پایان رساندند. تفاوت معنیداری در متغیرهای مخدوشکننده در ابتدای مطالعه بین دو گروه مورد مطالعه مشاهده نشد. پس از 12 هفته، غلظت سرمی آنزیمهای کبدی در گروه مداخله در مقایسه با گروه شاهد بهطور معنیداری کاهش بیشتری یافت (05/0>P). همچنین بهبود شاخصهای فیبروز و استئاتوز کبدی در گروه مداخله معنیدارتر از گروه شاهد بود (به ترتیب: 03/0P< و 04/0P<) بهطوری که در گروه دریافتکننده بزرک، میزان فیبروز و استئاتوز به ترتیب KPa26/1 و dB/m 47 نسبت به ابتدای مداخله کاهش داشت در حالی که این کاهش در گروه شاهد به ترتیب KPa78/0 و dB/m45/15 بود.
نتیجه گیری: این پژوهش نشان داد بزرک میتواند روش درمانی جدیدی در اصلاح کبد چرب غیرالکلی به شمار آید. |