اثر دایدزئین بر سطح گلوکز، پروفایل لیپیدی و فعالیت آنزیم پاراکسوناز موشهای صحرایی دیابتی
|
محمدحسن افتخاری* ، عبدالرضا رجایی فرد ، علی اکبر اوجی ، نیاز محمدزاده هنرور  |
|
|
چکیده: (۱۴۳۳۸ مشاهده) |
سابقه و هدف: با توجه به اهمیت دیابت به عنوان یکی از شایعترین بیماریها ی غدد درونریز و اثرات آنتی دیابتیک ایزوفلاون های سویا، در این مطالعه اثردایدزئین به عنوان مهمترین ایزوفلاون موجود در سویا بر سطح گلوکز، پروفایل لیپیدی و فعالیت آنزیم پاراکسوناز در موشهای صحرایی دیابتی بررسی شد.
مواد و روشها: در این مطالعه36 موش صحرایی نر نژاد Sprague-Dawley به سه گروه سالم، دیابتی و دیابتی مصرف کننده دایدزئین تقسیم شدند. دیابت در اثر تزریق وریدی یک دوز 60 میلیگرمی استرپتوزوتوسین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن که در 05/0 مول به ازای هر لیتر بافر سیترات حل شده بود، در موشهای صحرایی ایجاد و سطح گلوکز بالای mg250 به ازای دسیلیتر معیار دیابت در نظر گرفته شد. دایدزئین به میزان mg600 به ازای هر کیلوگرم رژیم با غذای استاندارد پایه مخلوط و به مدت 3 هفته مورد استفاده واقع شد.
یافتهها: مکملیاری با دایدزئین تأثیر معنیداری بر سطح گلوکز خون ناشتا نداشت، اما کاهش معنیداری در سطح تریگلیسرید و LDL در گروه مکملیاری شده در مقایسه با گروه شاهد دیابتی مشاهده شد (0001/0(P=. میزان HDL نیز در این گروه افزایش یافت (0003/0.(P= دایدزئین تأثیر معنیداری بر عملکرد آنزیم پاراکسوناز در مقایسه با گروههای شاهد نشان نداد، در حالی که مقایسه مقادیر ابتدایی و انتهایی عملکرد این آنزیم در گروه مکملیاری شده، حاکی از اثر مثبت دایدزئین در جلوگیری از کاهش فعالیت این آنزیم بود (0001/0(P=.
نتیجه گیری: دایدزئین میتواند نقش مفیدی در جلوگیری از آشفتگی ایجاد شده در پروفایل لیپیدی ناشی از دیابت و احتمالاً تقویت سیستم آنتی اکسیدانی بدن داشته باشد. |
|
واژههای کلیدی: دایدزئین، موش صحرایی، دیابت، پاراکسوناز، گلوکز، لیپوپروتئین |
|
متن کامل [PDF 211 kb]
(۴۲۲۱ دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1388/7/18 | انتشار: 1388/7/23
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|
|
Eftekhari M, Rajaiefard A, Owji A, Mohammadzadeh Honarvar N. Effect of daidzein on the serum glucose level, lipid profile, and paraoxonase activity in diabetic Sprague Dawley rats. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2009; 4 (2) :37-44 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-195-fa.html
افتخاری محمدحسن، رجایی فرد عبدالرضا، اوجی علی اکبر، محمدزاده هنرور نیاز. اثر دایدزئین بر سطح گلوکز، پروفایل لیپیدی و فعالیت آنزیم پاراکسوناز موشهای صحرایی دیابتی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. ۱۳۸۸; ۴ (۲) :۳۷-۴۴ URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-۱-۱۹۵-fa.html
|