سابقه و هدف: نانوکمپلکسهای بیوپلیمری علاوه بر مزایای بیشماری که دارند، دارای معایبی از جمله دشواری کنترل دقیق اندازه ذرات و عدم توانایی در جلوگیری از تجمع ذرات میباشند. در این تحقیق تأثیر تویین20 بر برهمکنش الکترواستاتیکی سدیم کازئینات و صمغ عربی حامل ترکیب آنتیاکسیدانی کورکومین مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: ابتدا فاز آلی (کورکومین در اتانول) به فاز آبی (سدیم کازئینات، صمغ عربی و تویین20) اضافه شد. در مرحله بعدی با کاهش pH، نانوذرات تشکیل شدند. به منظور بررسی اثر متغیرهای مستقل بر پاسخها از طرح Box–Behnken سطح پاسخ استفاده شد. فعالیت آنتیاکسیدانی نمونهها با استفاده از روش مهارکنندگی 1-1 دیفنیل 2-پیکریل هیدازیل (DPPH) انجام شد.
یافتهها: تویین20 تأثیر معنیداری بر اندازه و توزیع اندازه ذرات داشت (0001/0p<). همچنین سدیم کازئینات و تویین 20 بر کارایی کپسولاسیون و فعالیت آنتیاکسیدانی کورکومین کپسوله شده تأثیر معنیداری داشتند (0001/0p<). با استفاده از روش بهینهسازی تابع مطلوبیت، شرایط بهینه به صورت 28/0% سدیم کازئینات، 69/0% صمغ عربی، 18/0% تویین20 و pH 02/5 به دست آمد.
نتیجه گیری: با توجه به کارایی کپسولاسیون و فعالیت آنتیاکسیدانی بالای نانوکمپلکسهای کورکومین و عدم نیاز به تجهیزات با انرژی بالا، این روش به عنوان روشی ساده، سریع و کم انرژی پیشنهاد میشود.
واژگان کلیدی:کورکومین، نانوکمپلکس پروتئین/ پلی ساکارید، سورفاکتانت غیریونی، فعالیت آنتیاکسیدانی
Sheikhzadeh S, Alizadeh M, Rezazad M. Effect of Non-ionic Surfactant Tween 20 on Curumin-loaded Protein/polysaccharide Nanocomplexes. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2016; 11 (2) :125-136 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2054-fa.html
شیخ زاده شقایق، علیزاده محمد، رضازاد محمود. بررسی تأثیر سورفاکتانت غیر یونی تویین20 بر نانوکمپلکسهای پروتئین/ پلیساکاریدی حامل کورکومین. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1395; 11 (2) :125-136