دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، hoseyni.fst@gmail.com
چکیده: (7580 مشاهده)
سابقه و هدف: پوست سبز گردو از ضایعات کشاورزی است که به دلیل داشتن ترکیبات فنولی، میتواند به عنوان ترکیبات طبیعی با خواص بیولوژیک مطرح باشد. این تحقیق با هدف استخراج عصاره آبی پوست سبز و بررسی اثر دمای استخراج بر میزان ترکیبات فنولی و فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی، همچنین اثر فرآیند ریزپوشانی کردن عصاره استخراجی به روش خشککن پاششی در مالتودکسترین بر فعالیت بیولوژیک عصاره بررسی گردید.
مواد و روشها: در این مطالعه عصاره آبی پوست سبز گردو (واریته سوزنی) در دو دمای 25 و 80 درجه سانتیگراد استخراج شد. در ادامه فرآیند ریزپوشانی کردن با مالتودکسترین 10 % به عنوان ماده پوششدهنده در سه غلظت مختلف عصاره (mg/ml 2، 1، 5/0) با استفاده از روش خشککن پاششی انجام شد. ترکیبات فنولی کل عصاره آزاد و ریزپوشانی شده تعیین گردید. فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره آبی پوسته سبز گردو به روش مهار رادیکال DPPH (2و2 دی فنیل1- پیکریل و هیدرازیل) قبل و بعد از ریزپوشانی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین فعالیت ضد میکروبی با استفاده از روش چاهکگذاری در آگار (Agar well diffusion method) بر روی باکتریهای گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس و باکتریهای گرم منفی ﺳﺎﻟﻤﻮﻧﻼ ﺗﻴﻔﻲﻣﻮرﻳﻮم و اشرشیاکلی تعیین شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که اثر دمای استخراجی بر میزان ترکیبات فنولی معنیدار اســـت (05/0 >P). نمونههای استخراج شده در دمای ºC80 حاوی ترکیبات فنولی بیشتری (mg GAE/g 77/39) نسبت به نمونههای استخراج شده در دمای محیط (mg GAE/g 88/28) بودند. کارایی ریزپوشانی با افزایش میزان غلظت عصاره افزایش یافت. عصاره آزاد و ریز پوشانی شده به دست آمده در دمای ºC80 در غلظت mg/ml 2 بیشترین اثر را در مهار رادیکال DPPH داشت (به ترتیب 05/85 و 05/81 %). علاوه بر این عصاره آزاد و ریزپوشانی شده در غلظت mg/ml 2 بیشترین اثر بازدارندگی را روی میکروارگانیسمهای گرم مثبت نشان دادند. نتایج نشاندهنده عدم اختلاف معنیدار فعالیت ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی عصاره آزاد و ریزپوشانی شده پوست سبز گردو بود.
نتیجه گیری: پوسته سبز گردوی سوزنی با توجه به مقادیر مناسب ترکیبات فنولی میتواند به عنوان یک ترکیب آنتیاکسیدانی و ضدمیکروب طبیعی ارزان مورد استفاده قرار گیرد. لذا میتوان از ریزپوشانی کردن به روش خشککن پاششی به عنوان روشی کارآمد جهت افزایش پایداری عصاره پوست سبز گردو در برابر شرایط محیطی استفاده نمود.
واژگان کلیدی:پوسته سبز گردو، عصاره آبی، فعالیت ضد میکروبی، فعالیت آنتیاکسیدانی، ریزپوشانی کردن
Cheraghali F, mirmoghtadaie L, Shojaee-aliabadi S, Hosseini S M. A Comprative Study of Antimicrobial and Antioxidant Properties of Walnut Green Husk Aqueous Extract before and after Microencapsulation. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2016; 11 (2) :113-124 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2097-fa.html
چراغعلی فاطمه، میرمقتدایی لیلا، شجاعی علی آبادی سعیده، حسینی سیده مرضیه. مقایسه خصوصیات ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی عصاره آبی پوسته سبز گردو قبل و بعد از ریزپوشانی کردن. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1395; 11 (2) :113-124