سابقه و هدف: اخیراً نانوذرات نقره توجه فزایندهای را به علت فعالیتهای ضد میکروبی در فرآوری غذا به خود جلب کردهاند. در این مطالعه، فعالیت ضد میکروبی نانوذرات نقره در پوششهای بستهبندی فیله ماهی قزلآلا رنگینکمان مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: 2 نمونه پوششهای بستهبندی حاوی نانو ذرات نقره پوشش دهی شده روی دی اکسید تیتانیوم تهیه شد. ابتدا با میکروسکوپ الکترونی SEM کیفیت پوششهای نانو 3% و 5% ارزیابی شد. بعد از انجام مراحل آمادهسازی پوششها و تهیه سوسپانسیون باکتری اشریشیاکلی، فعالیت ضد باکتریایی پوششها طبق استاندارد 10900 مورد اندازهگیری قرار گرفت. فیله ماهی قزلآلا رنگینکمان در پوششهای نانو بستهبندی و در بازههای زمانی صفر، 7، 14 و 21 روز در یخچال با دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شد و شمارش کلی میکروبها در مقایسه با نمونه شاهد مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: اثر بازدارندگی پوششهای 3% و 5% بر باکتریهای مزوفیل تا 7 روز معنیدار بود و در روزهای بعد تغییر چشمگیری ملاحظه نشد. پوشش 3% اثر معنیداری بر سرعت رشد باکتریهای سرمادوست نداشت، درحالی که تأثیر پوشش 5% بر سرعت رشد باکتریهای سرمادوست تا 7 روز معنیدار بود.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج به دست آمده، استفاده از بستهبندی حاوی نانوذرات نقره زمان ماندگاری فیله ماهی قزلآلا رنگینکمان را افزایش میدهد.
Rashedi H, Partovi A, Fattah R, Khalilzade kalagar M, Khiabani M. The Effect of Silver Nanofilms based on Titaniom Dioxide on the Shelf-life of Rainbow Trout Fillet (Oncorhynchus mykiss) . Iranian J Nutr Sci Food Technol 2016; 11 (3) :85-92 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2121-fa.html
راشدی حمید، پرتوی افسانه، فتاح رضا، خلیل زاده کلاگر محمدعلی، خیابانی محمد. بررسی اثر پوششهای بستهبندی نانو نقره بر پایه دی اکسید تیتانیوم در افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی قزلآلا رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) . علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1395; 11 (3) :85-92