دانشگاه آزاد اسلامی و احد تهران جنوب ، alibanaeifar@yahoo.com
چکیده: (7704 مشاهده)
سابقه و هدف: کورکومین بهعنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی در برخی پژوهشها مورد استفاده قرار گرفته است. از طرفی محدود بودن مطالعات انجام شده در ارتباط با مصرف مکمل کورکومین در ورزش و همچنین با توجه به نقش کبد به عنوان مهمترین بافت درگیر در استرس اکسیداتیو در ورزشکاران، این پژوهش با هدف بررسی اثر 8 هفته تمرین استقامتی همراه با مصرف مکمل کورکومین بر آنتیاکسیدانهای سوپر اکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز بافت کبد موشهای صحرایی انجام شد.
مواد و روشها: تعداد 30 سر موش صحرایی نر به صورت تصادفی به 4 گروه 1) کنترل (6n=) 2) کورکومین (6n=) 3) تمرین استقامتی (9n=) 4) کورکومین – تمرین استقامتی (9n=) تقسیم شدند. به گروههایی که از مکمل کورکومین استفاده کردند، کورکومین را به مقدار 30 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت 3 روز در هفته و مجموعاً 8 هفته دریافت نمودند. برنامه تمرینی شامل دویدن روی نوارگردان بدون شیب بود که به مدت 8 هفته، هر هفته 5 جلسه با سرعت 35-10متر در دقیقه و به مدت 70-30 دقیقه اجرا شد. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین نمونه بافت کبد موشها جهت اندازهگیری آنزیمهای سوپر اکسید دیسموتاز ، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز جمعآوری گردید. اطلاعات جمعآوری شده با استفاده از روش آماری آنالیز واریانس دو طرفه و با 05/0α≤ مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: 8 هفته مصرف کورکومین موجب افزایش معناداری در میزان آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز در گروه کورکومین(003/0p<) و آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز در گروه ترکیبی(استقامتی-کورکومین) (001/0p<) گردید. با این حال، اثر تمرین و مکمل بر آنتیاکسیدانهای کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز معنیدار نبود.
نتیجه گیری: مصرف کورکومین به همراه تمرین استقامتی میتواند در حفظ یا افزایش دفاع آنتیاکسیدان آنزیمی بافت کبد موش مؤثر باشد.
Banaeifar A, Shahkandi H, Behbodi Tabrizi L. Protective Effect of Curcumin Supplementation and 8 Weeks of Endurance Training on the Antioxidant Index of the Liver of Rats. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2017; 11 (4) :39-46 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2209-fa.html
بنائی فر عبدالعلی، شاه کندی حسن، بهبودی تبریزی لاله. اثر مکمل کورکومین و 8 هفته تمرین استقامتی بر شاخصهای آنتیاکسیدانی بافت کبد موشهای صحرایی نر. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1395; 11 (4) :39-46