دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان، ایران ، mahdi_ojagh@yahoo.com
چکیده: (4946 مشاهده)
سابقه و هدف:پپتیدهای زیست فعال موجود در پروتئین هیدرولیز شده منجر به فعالیت آنتیاکسیدانی بالایی در این پروتئینها شده است. ضایعات غذایی، به عنوان یک ماده بالقوه برای تولیدپپتیدهای زیست فعال استفاده میشود. هدف از این مطالعه، تولید پروتئین هیدرولیز شده از امعاء و احشاء تن زردباله در شرایط بهینه با بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی آن میباشد. مواد و روشها:بعد از تهیه امعاء و احشاء تن زردباله بهینهسازی تولید پروتئین هیدرولیز شده با تاکید بر خاصیت آنتیاکسیدانی آن با استفاده از روش سطح پاسخ بر پایه طرح مرکب مرکزی انجام گرفت. جهت بهینهسازی چهار فاکتور pH، درجه حرارت، زمان واکنش و نسبت آنزیم به سوبسترا به کار گرفته شدند. طول زنجیره پپتیدی و خواص آنتیاکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده با استفاده از اندازهگیری فعالیت مهار رادیکالهای آزاد و آزمون قدرت احیاءکنندگی اندازهگیری شدند. یافتهها:تأثیر هر یک از متغیرهای pH، درجه حرارت، زمان واکنش و نسبت آنزیم به سوبسترا بر میزان خاصیت آنتیاکسیدانی و طول زنجیره پپتیدی معنیدار بود ( 05/0p<). با این وجود هیچ ارتباط مستقیمی بین این دو پارامتر وجود نداشت. بالا بودن ضریب همبستگی 982/0 (خاصیت آنتیاکسیدانی) و 967/0 (طول زنجیره پپتیدی) حاکی از توانایی خوب مدل در پیش بینی شرایط واکنش بود. با توجه به نتایج، تیمار بهینه دارای فعالیت مهار رادیکالهای آزاد DPPH 43/81، قدرت کاهندگی آهن 1/0 و طول زنجیره پپتیدی 98/2 است (ران 10). نتیجه گیری:در ارتباط با پارامتر فعالیت آنتیاکسیدانی آنچه که مهمترین نقش را ایفا میکند ویژگیهای ذاتی پروتئین هیدرولیز شده میباشد
Pezeshk S, Ojagh M, Rezaei M, Shabanpour B. Optimization of Protein Hydrolysates with Antioxidant Activity of Viscera Yellowfin Tuna (Thunnus albacares) with the Protamex Enzyme. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2017; 12 (3) :99-108 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2216-fa.html
پزشک سمانه، اجاق مهدی، رضایی مسعود، شعبانپور بهاره. بهینهسازی پروتئین هیدرولیز شده با فعالیت آنتیاکسیدانی از امعاء و احشاء ماهی تن زردباله (Thunnus albacares) با آنزیم پروتامکس. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1396; 12 (3) :99-108