سابقه و هدف: شیره خرما از محصولات مغذی خرما است که تولید آن رو به افزایش است. یکی از مشکلات تولید آن فساد میکروبی است. هدف این مطالعه تعیین تأثیر عصاره اتانولی و متانولی برگ و پوست گردو بر ساکارومایسس سرویزیه، باسیلوس لچنی فرمیس و آسپرژیلوس نایجر در شیره خرما بررسی میباشد.
مواد و روشها: عصاره متانولی و اتانولی برگ و پوست گردو تهیه و اثر ضد میکروبی به روش چاهک – دیفیوژن، حداقل غلظت ممانعت کنندگی (MIC) و کشندگی (MBC/MFC) با روش ماکرودیلوشن علیه ساکارومایسس سرویزیه، آسپرژیلوس نایجر و باسیلوس لچنی فرمیس انجام گرفت. تأثیر عصارهها بر رشد میکروبهای مذکور در مدت چهارده روز ارزیابی شد.
یافتهها: قطر هاله عدم رشد متناسب با غلظت عصاره بود. MIC (MBC) عصاره اتانولی و متانولی برگ و پوست ضد ساکارومایسس سرویزیه 625/15 (25/31) میکروگرم/میلیلیتر بود. مقدار MIC (MBC) عصاره اتانولی و متانولی برگ و پوست گردو علیه باسیلوس لچنیفرمیس به ترتیب 25/31(5/62)، 625/15 (25/31)، 625/15 (25/31) و 25/31 (5/62) میکروگرم/میلیلیتر به دست آمد. MIC(MBC) عصاره اتانولی برگ، اتانولی و متانولی پوست علیه آسپرژیلوس نایجر 250(500) میکروگرم/میلیلیتر بودند. در شیره خرما، عصاره برگ و پوست بعد از 24 ساعت مانع رشد ساکارومایسسسرویزیه و باسیلوس لچنی فرمیس شد اما تا روز چهاردهم فقط قادر بود رشد آسپرژیلوس را کند نماید.
نتیجه گیری: عصاره اتانولی و متانولی برگ و پوست گردو علیه ساکارومایسس سرویزیه، باسیلوس لچنیفرمیسوآسپرژیلوس نایجر و در شیره خرما مؤثر است و میتواند در کنترل فساد و افزایش عمر نگهداری آن بکار رود.
Heshmati A, Azizi M, Ghadimi S. Influence of Ethanol and Methanol Extracts of Walnut Leaf and Green Hull on Saccharomyces cerevisiae, Bacillus Licheniformis and Aspergillus niger in Date Syrup. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2017; 11 (4) :81-88 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2253-fa.html
حشمتی علی، عزیزی شفا مهدی، قدیمی صبا. اثر ضد میکروبی عصاره اتانولی و متانولی برگ و پوست سبز میوه گردو علیه ساکارومایسس سرویزیه، باسیلوس لچنی فرمیس و آسپرژیلوس نایجر در شیره خرما. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1395; 11 (4) :81-88