دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا ، reza_souzankar@yahoo.com
چکیده: (4570 مشاهده)
سابقه و هدف: تاکنون پژوهشی در رابطه با غنیسازی ویفر روکشدار به وسیله جلبک آرتروسپیرا پلاتنسیس انجام نشده است. با غنیسازی ویفر، به وسیله ریزجلبک آرتروسپیرا پلاتنسیس، میتوان فرصت جدیدی را جهت تولید محصولات غذایی عملگرا، بر پایه غلات فراهم نمود. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر استفاده از پودر ریزجلبک آرتروسپیرا پلاتنسیس بر ویژگیهای تغذیهای، حسی، و کیفی ویفر روکشدار بوده است. مواد و روشها: در این پژوهش نمونهها با افزودن آرتروسپیرا پلاتنسیس در سطوح 5/0 و 1 درصد وزنی/ وزنی در کرم ویفر، و 75/0 و 5/1 درصد وزنی/ ورنی درنان ویفر روکشدار، تهیه گردیده و مقادیر پروتئین، آهن و آلفا توکوفرول در ویفرهای غنی شده، بهترتیب بهوسیله روشهای کِلجدال، جذب اتمی و HPLC اندازهگیری شد. ارزیابی حسی محصولات تولید شده، در روز دوم تولید، توسط 5 ارزیاب آموزش دیده و بهروش هِدونیک انجام شد. مضافاً تغییرات عدد پراکسید بررسی گردید. یافتهها: نتایج نشانگر افزایش میزان پروتئین از حداقل 17/0 % تا 82/1 %، آهن از حداقل 58/3 % تا 43/40 % و آنتیاُکسیدان آلفاتوکوفرول از حداقل 21/2 % تا 71/14 % نسبت به نمونه شاهد بود. درحالی که عدد پراکسید پس از طی 4 ماه با افزایش ریزجلبک به طور معنیداری کاهش پیدا نمود (05/0 P<). بر اساس آزمونهای حسی بهروش5نقطهایهدونیک، ویفر غنی شده با جلبک آرتروسپیرا پلاتنسیس در سطوح 1 درصد وزنی/ وزنی در کرم و 5/1 درصد وزنی/ وزنی در نان ویفر رو کشدار، پس از نمونه شاهد بیشترین امتیاز را کسب نمود. نتیجه گیری: نتیجه این که میتوان با غنیسازی ویفر روکشدار با استفاده از جلبک آرتروسپیرا پلاتنسیس ویژگیهای تغذیهای، حسی و کیفی آن را بهنحو مطلوبی ارتقاء داد. واژگان کلیدی:: اسپیرولینا پلاتنسیس، آرتروسپیرا پلاتنسیس، ریز جلبک، غنیسازی، ویفر روکش دار، ارزش تغذیهای
Souzankar R, Chaichi- Nosrati S, Movahhed A. Enrichment of Coated Wafers by Addition of Micro Algae Arthrospira (Spirulina) Platensis Powder. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2018; 13 (2) :51-60 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2303-fa.html
سوزنکار رضا، موحد سارا، چایچی نصرتی آرش. غنیسازی ویفر روکش دار با استفاده از پودر ریز جلبک آرتروسپیرا (اسپیرولینا) پلاتنسیس. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1397; 13 (2) :51-60