سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران ، s.rahimi@irost.ir
چکیده: (5285 مشاهده)
سابقه و هدف:پوششدهی با ترکیبات طبیعی یکی از روشهای نوین نگهداری مواد غذایی محسوب میشود که امروزه کاربرد گستردهای یافته است. پنیر سفید ایرانی جزو محصولات غذایی محبوبی است که به دلیل نگهداری در آب نمک، مصرف روزانه آن میتواند سلامت مصرف کنندگان، از جمله کودکان، سالمندان، افراد مبتلا به فشار خون و غیره را تهدید کند. مواد و روشها:در این پژوهش از پوششدهی پنیر سفید ایرانی به روش غوطه وری با ترکیب ژل آلوئه ورا (محلول 50%w/w ) و صمغ فارسی (محلول 3% w/v) در سطوح مختلف جایگزینی شامل 0، 25، 50، 75 و 100% v/v به جای نگهداری در آب نمک استفاده شد. دو تیمار نیز به عنوان نمونه شاهد بدون پوشش (درون آب نمک و بدون آب نمک) در نظر گرفته شدند و سپس ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی نمونهها طی نگهداری به مدت 75 روز (°C4) مورد بررسی قرار گرفتند. یافتهها:نتایج نشان داد که طی نگهداری، مقدار pH و رطوبت نمونه ها، به طور معنیداری کاهش یافته در حالی که اسیدیته، افت وزن و ΔE افزایش یافت (05/0p<). اثر پوششدهی و ترکیب آن بر روی محتوای نمک معنی دار بود (05/0p<) به نحوی که نمونه پوششدهی شده با 100% صمغ فارسی و پس از آن نمونه پوششدهی شده با 100% ژل آلوئه ورا، کمترین مقدار نمک را طی 75 روز نگهداری دارا بودند و پوششدهی با نسبتهای مختلف ژل آلوئه ورا و صمغ فارسی، کلیه ویژگیهای حسی نمونهها را نیز تحت تأثیر قرار داد (05/0>p). نتیجه گیری:پنیرهای پوششدهی شده با 100% ژل آلوئه ورا به دلیل کسب بالاترین امتیاز پذیرش کلی و محتوای کم نمک به عنوان بهترین ترکیب جهت پوششدهی پنیر سفید ایرانی شناخته شدند.
Jamshidi F, Rahimi S, Fadaei Noghani V. The Effect of Edible Aloe vera Gel-Persian Gum Film on Iranian White Cheese Properties. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2018; 13 (1) :63-74 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2347-fa.html
جمشیدی فرناز، رحیمی سمیه، فدائی نوغانی وجیهه. مطالعه اثر فیلم خوراکی ژل آلوئه ورا- صمغ فارسی بر ویژگیهای پنیر سفید ایرانی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1397; 13 (1) :63-74