دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران ، mtavakkoli.z@gmail.com
چکیده: (3670 مشاهده)
سابقه و هدف:وضعیت ظاهری محصولات مهمترین شاخص ارزیابی بازارپسندی است. وجود هر گونه علایم آلودگی، پوسیدگی و نرم شدن میوه طی انبارداری باعث کاهش بازارپسندی محصول میشود. به همین دلیل استفاده از روشهای ایمن برای کنترل فساد و حفظ کیفیت بافت میوه در دمای مناسب در انبار امری ضروری است. مواد و روشها:به منظور ارزیابی اثرات تیمارهای مواد شیمیایی و دما بر روی ویژگیهای کمی و کیفی میوه چیکو رقم اُوال در مرحله پس از برداشت، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در مرکز تحقیقات کشاورزی شهرستان جیرفت انجام گرفت. در این پژوهش عوامل مورد بررسی شامل مواد شیمیایی (کلریدکلسیم 60 میلی مولار و اسپرمیدین 2 میلی مولار) و دما (7 و 12 و 22 درجه سانتیگراد) بود. یافتهها:نتایج جدول تجزیه واریانس نشان داد که اکثر صفات مورد بررسی در محدوده ارقام معنیدار هستند. تیمار کلریدکلسیم و نگهداری در دمای 7 درجه سانتیگراد نقش مؤثرتری را نسبت به سایر تیمارها بر روی ویژگیهای افت وزن، حفظ سفتی بافت، حفظ میزان pH، مقدار ماده جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون و رنگ نشان داد. تیمار شاهد و نگهداری در دمای 22 درجه، زودتر باعث فساد، خرابی و تغییرات شیمیایی میوه شد. نتیجه گیری:عمر انبارمانی با کلرید کلسیم با نگهداری در دمای 7 درجه سانتیگراد میتواند بهعنوانروشیایمنوکارادرافزایش نگهداری میوه چیکو در انبار وحفظبهترکیفیتاینمیوهیسلامتی بخشمعرفیشود.
Fahmideh L, Tavakoli M, Omranipour S, Rajabi A. Investigating the Effect of Post-Harvest Treatments of Spermidine , Calcium Chloride and Temperature on Quality and Storage Characteristics of Chico Fruit (Manilkara zapota L.) in Minab City. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2018; 13 (2) :89-98 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2573-fa.html
فهمیده* لیلا، توکلی محمود، عمرانی پور سمیرا، رجبی امیر. تأثیر تیمارهای پس از برداشت اسپرمیدین، کلرید کلسیم و دما بر خصوصیات کیفی و انبارمانی میوه چیکو (Manilkarazapota) شهرستان میناب. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1397; 13 (2) :89-98