سابقه و هدف:امروزه انواع میان وعده غذایی حجیم رایج ترین فرم وعدههای غذایی را شامل میشوند. حضور مقادیر بالای چربی و نمک در آنها سبب افزایش ریسک ابتلا به انواع بیماریها میگردد. پوشش میانوعده حجیم، دارای پتانسیل مناسب برای بهبود ویژگیهای تغذیهای و حمل باکتریهای پروبیوتیک میباشند. در پژوهش حاضر، تولید پوشش میانوعده سین بیوتیک حاوی باکتری پروبیوتیک، اینولین بومی و نشاسته مقاوم به عنوان ترکیب پریبیوتیک و جایگزین چربی مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها:در قالب طرح آماری مخلوط، تأثیر غلظتهای مختلف اینولین بومی (20-0 درصد)، نشاسته مقاوم (20-0 درصد)، روغن خوراکی (100-80 درصد) بر زندهمانی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس LA5، میزان pH، سفتی بافت و ارزیابی حسی ( بافت و پذیرش کلی) بررسی گردید. یافتهها:اینولین و نشاسته مقاوم، تأثیر خوبی بر زندهمانی باکتری پروبیوتیک داشتند. ولی افزودن این ترکیبات سبب افزایش سفتی بافت محصول گردید. هرچند با افزایش اینولین و نشاسته مقاوم امتیازات ارزیابی حسی(بافت و پذیرش کلی) از سوی مصرف کننده کاسته شد، ولیکن محصول مورد پذیرش مصرف کنندهها قرار گرفت. تیمارهای بهینه حاوی 20 درصد نشاسته مقاوم فاقد اینولین و 33/15 درصد اینولین فاقد نشاسته مقاوم گزینش گردید. نتیجه گیری:پوشش کم چرب بهینه ضمن توسعه ویژگیهای مطلوب فراورده با کاهش 10 درصد از میزان چربی در فرمولاسیون، سبب حفظ زندهمانی ارگانیسم پروبیوتیک طی مدت ماندگاری فراورده در محدوده پیشنهادی(CFU/g107) گردید.
Milani E, Hashemi N, Golimovahhed G, Hashemi M. Optimization of theFormulation of Low-Fat Symbiotic Flavored Coating for Use in Functional Puffed Snack Technology. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2019; 14 (1) :57-66 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2580-fa.html
میلانی الناز، هاشمی ندا، گلی موحد غلامعلی، هاشمی مجید. بهینهسازی فرمولاسیون پوشش دهنده کم چرب سین بیوتیک جهت استفاده در صنعت میانوعده غذایی حجیم . علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1398; 14 (1) :57-66