دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، sadeghiaz@yahoo.com
چکیده: (3267 مشاهده)
سابقه و هدف:پپتیدهای زیست فعال دارای ویژگیهای سلامتیبخشی و عملکردی متفاوتی میباشند و به روشهای هیدرولیز آنزیمی، تخمیر میکروبی و سنتز شیمیایی تولید میشوند. هدف از این پژوهش بهینهسازی شرایط هیدرولیز آنزیمی پروتئین دانهی شنبلیله با آلکالاز و ارزیابی ویژگیهای آنتیاکسیدانی پپتیدهای حاصل بود. مواد و روشها:شرایط هیدرولیز پروتئین دانه شنبلیله (دما ºC 60-20، زمان 270–30 دقیقه و نسبت آنزیم به سوبسترا 25/3–25/0 %) جهت دستیابی به بیشترین میزان قدرت احیاءکنندگی و شلاتهکنندگی یون آهن با روش سطح پاسخ (RSM) بهینهسازی شد. ویژگیهای آنتیاکسیدانی تیمار بهینه (قدرت مهار رادیکال DPPH، احیاءکنندگی، مهار رادیکال هیدروکسیل، شلاتهکنندگی یون آهن و آنتیاکسیدانی کل) در غلظتهای (mg/ml) 50-10، با قدرت آنتیاکسیدانی پروتئین هیدرولیز نشده و ویتامین ث مقایسه شد. یافتهها:نسبت آنزیم به سوبسترا 32/2 %، دمای °C 04/47و زمان 21/198 دقیقه بهعنوان شرایط بهینه توسط نرمافزار تعیین شد. تحت این شرایط قدرت احیاء کنندگی و شلاتهکنندگی یون آهن به ترتیب 29/1 (جذب در 700 نانومتر) و 15/79 % بهدست آمد. نتایج نشان داد که، بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی کل (20/1)، مهار رادیکال هیدروکسیل (49/69 %) و قدرت احیاءکنندگی (12/1) در غلظت (mg/ml) 40 و بیشترین فعالیت مهار رادیکال DPPH (99/50 %)، در غلظت (mg/ml) 50 حاصل شد. بیشترین فعالیت شلاتهکنندگی یون آهن (92/71 %) پروتئین هیدرولیز شده، 5/2 برابر پروتئین اولیه بود. نتیجه گیری:نتایج نشان داد که هیدرولیز آنزیمی بهطور معنیداری منجر به افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی پروتئین شنبلیله شد. پروتئین هیدرولیز شده دانه شنبلیله با دارا بودن خواص آنتیاکسیدانی قابل توجه بهعنوان یک جزء بالقوه میتواند در فرمولاسیون مواد غذایی و اهداف دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
Kaveh S, Sadeghimahoonak A, Ghorbani M, Jafari M, Sarabandi K. Optimization of Factors Affecting the Antioxidant Activity of Fenugreek Seed’s Protein Hydrolysate by Response Surface Methodology. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2019; 14 (1) :77-88 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2650-fa.html
کاوه شیما، صادقی ماهونک علیرضا، قربانی محمد، جعفری سید مهدی، سرابندی خشایار. بهینهسازی عوامل مؤثر در فعالیت آنتیاکسیدانی پروتئین هیدرولیز شدهی دانه شنبلیله با استفاده از روش سطح پاسخ. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1398; 14 (1) :77-88