:: دوره 14، شماره 1 - ( بهار 1398 ) ::
مرضیه فیض پور ، آریو موحدی ، سیدعلی کشاورز ، شهریار اقتصادی*
گروه تغذیه، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، seghtesadi@gmail.com
سابقه و هدف: چاقی علاوه بر عواقب آشکار منفی بر روی سلامتی منجر به تأثیر نامناسب بر روی ابعاد سلامت روحی کودکان و نوجوانان می‌شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر اضافه ‌وزن و چاقی بر روی مؤلفه‌های هوش‌هیجانی و بهره هوشی در دانش آموزان مناطق 1 و 19 شهر تهران انجام ‌شده است.
مواد و روشها: این پژوهش از حیث نوع و ماهیت، توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است. روش جمع‌آوری اطلاعات نیز میدانی و پیمایشی (با استفاده از پرسشنامه) و از نوع فرضیه آزمایی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 1۸۴ نفر از دانش‌آموزان مناطق ۱ و ۱۹ شهر تهران است که به روش نمونه‌گیری سهمی تصادفی آسان انتخاب ‌شده‌اند.
یافتهها: بر اساس نتایج رگرسیون چندگانه، شاخص‌های انتروپومتریک کودکان، با هوش‌هیجانی و بهره‌هوشی ارتباط معنی‌داری نداشت. اما بین وزن و مجموع امتیاز هوش‌هیجانی همبستگی معنی‌دار، معکوس و ضعیفی (-0/134  r=و p=0/044) دیده ‌شده است. بین وزن برای سن و وضعیت ارزیابی هوش‌هیجانی و بین وزن برای سن و مجموع امتیاز هوش‌هیجانی همبستگی‌های معکوسی (به ترتیب، r=-0/244 و  p=0/026، r=-0/214 و p=0/044) وجود داشته است. همچنین بین قد و بهره‌هوشی همبستگی معکوس معنی‌دار و ضعیفی (r=-0/144 و p=0/033) دیده‌ شد.
نتیجه گیری: بر اساس این مطالعه ارتباط قوی و معنی‌داری بین شاخص‌های انتروپومتریک و بهره‌هوشی یا هوش‌هیجانی وجود نداشت. انجام تحقیقات مشابه در حجم وسیع تر توصیه می گردد.

واژه‌های کلیدی: چاقی، اضافه‌وزن، شاخص‌های تن‌سنجی، بهره‌هوشی، هوش‌هیجانی
دریافت: 1397/4/23 | پذیرش: 1397/9/12 | انتشار: 1398/1/24

Faizpoor M, Movahedi A, Keshavarz A, Eghtesadi S. The Relationship between Obesity, Overweight, Emotional Intelligence, and Intelligence Quotient (IQ) of 9-12 Years Old Students of Districts 1 and 19 in Tehran City. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2019; 14 (1) :27-36

فیض پور مرضیه، موحدی آریو، کشاورز سیدعلی، اقتصادی شهریار. ارتباط چاقی و اضافه ‌وزن با هوش‌هیجانی و بهره‌هوشی دانش‌آموزان ۹-۱۲ ساله مناطق 1 و 19 شهر تهران . علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1398; 14 (1) :27-36