[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 14، شماره 4 - ( زمستان 1398 ) ::
جلد 14 شماره 4 صفحات 18-9 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر منطقه جغرافیایی سکونت در تنوع غذایی خانوارهای شهری ایران
مجتبی مجاوریان ، محمد تقی گیلک حکیم آبادی ، پروین سجادی* ، ایوب کریمی ، پرستو مجاوریان
دانشگاه علوم پزشکی بابل ، Psajadi@yahoo.com
چکیده:   (3614 مشاهده)
سابقه و هدف: عادات غذایی و رفتار تغذیه‌ای مردم در حقیقت شکل دهنده فرهنگ غذایی هر جامعه می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی عوامل مؤثر بر تنوع غذایی در خانوارهای شهری ایران است.
مواد و روشها: مطالعه به صورت مقطعی و تحلیلی بر روی 18627 خانوار انجام گرفت. داده‌ها از نشریه درآمد و هزینه خانوار شهری 1395 مرکز آمار ایران جمع‌آوری شد. در این تحقیق، برای اندازه‌گیری تنوع غذایی از نمایه بری استفاده شد. نمایه مزبور بین یک تا صفر بوده و مقدار بیشتر نشانگر تنوع غذایی بیشتر است. متغیرهای الگو مورد مطالعه، شامل متغیرهای فردی (سن، تحصیلات، جنس)؛ اجتماعی (سواد، منطقه جغرافیایی، نرخ مشارکت)؛ اقتصادی (درآمد، هزینه) می­باشند.
یافتهها: افزایش یک فرد با سواد در خانوار درصدک‌های 10، 25، 50، 75 و 90 موجب افزایش تنوع غذایی بترتیب 0013/0، 0003/0، 0001/0، 0008/0 و 0007/0 در نمایه تنوع غذایی می­شود (01/0P<). مخارج سرانه غذایی در همه صدک‌ها رابطه مثبت با تنوع غذایی دارد. در صدک میانه (50%t=) افزایش 1000 ریال به سرانه مخارج غذایی، تنوع غذایی خانوار را 5/2 درصد افزایش می­دهد (01/0P<). خانوارهای ساکن مناطق جنوبی و مرکزی کشور به ترتیب بیشترین و کمترین تنوع را در رژیم غذایی خود دارند.
نتیجه گیری: رفتار تنوع غذایی در خانوارهای ایرانی بیش از همه وابسته به منطقه سکونت آنها می‌باشد. رشد درآمد خانوار در صدک‌های پایین موجب افزایش تنوع غذایی می­گردد. لذا رشد اقتصادی منجر به تنوع غذایی و پیشگیری از بیماری­های غیرواگیر خواهد شد.
واژه‌های کلیدی: تنوع غذایی، نمایه بری، خانوارهای شهری، مناطق جغرافیایی، ایران
متن کامل [PDF 760 kb]   (1236 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1397/10/18 | پذیرش: 1398/2/4 | انتشار: 1398/10/21
فهرست منابع
1. Pelletier D. Food and nutrition policy: A biological anthropologist's experiences from an academic platform. American Journal of Human Biology. 2015;27(1):16-26. [DOI:10.1002/ajhb.22523]
2. Weigley, E.S. Mueller, D.H. Robinson, C.H. Robinson's Basic Nutrition. Translated by kholdi, N. Salemi Publisher 2008 [in Persian].
3. Royo-Bordonada M, Gorgojo L, Ortega H, et al. Greater dietary variety is associated with better biochemical nutritional status in Spanish children: The Four Provinces Study. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2003;13(6):357-64. [DOI:10.1016/S0939-4753(03)80004-2]
4. Hammons AJ, Fiese BH. Is frequency of shared family meals related to the nutritional health of children and adolescents? Pediatrics. 2011;127(6):e1565-e74. [DOI:10.1542/peds.2010-1440]
5. Wahlqvist ML, Lee MS. Regional food culture and development. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16 Suppl 1:2-7.
6. Bezerra IN, Sichieri R. Household food diversity and nutritional status among adults in Brazil. Int J Behav Nutr Phys Act. 2011;8(1):22. [DOI:10.1186/1479-5868-8-22]
7. Krebs-Smith SM, Smiciklas-Wright H, Guthrie HA, Krebs-Smith J. The effects of variety in food choices on dietary quality. J Am Diet Assoc. 1987;87(7):897-903.
8. Raynor HA, Jeffery RW, Phelan S, Hill JO, Wing RR. Amount of food group variety consumed in the diet and long‐term weight loss maintenance. Obes Res. 2005;13(5):883-90. [DOI:10.1038/oby.2005.102]
9. Guha, M. Banerjee, H. Mitra, P. and Das, M. The Demographic Diversity of Food Intake and Prevalence of Kidney Stone Diseases in the Indian Continent. Foods, 2019; 8(1): 1-17. [DOI:10.3390/foods8010037]
10. Johnson I. New approaches to the role of diet in the prevention of cancers of the alimentary tract. Mutat Res. 2004;551(1):9-28. [DOI:10.1016/j.mrfmmm.2004.02.017]
11. Moon W, Florkowski WJ, Beuchat LR, et al. Demand for food variety in an emerging market economy. Appl econ. 2002;34(5):573-81. [DOI:10.1080/00036840110037863]
12. Thiele S, Weiss C. Consumer demand for food diversity: evidence for Germany. Food policy. 2003;28(2):99-115. [DOI:10.1016/S0306-9192(02)00068-4]
13. Jackson LF. Hierarchic demand and the Engel curve for variety. Rev Econ Stat.1984;66(1):8-15. [DOI:10.2307/1924690]
14. Menger C. Principles of Economics, translated by James Dingwall and Bert F. Hoselitz, with an Introduction by FA Hayek, Ludwig von Mises Institute: electronic online edition. 2004.
15. Schrager, B. Different conceptions of place: Alternative food networks and everyday meals. Geoforum 2018; 95: 21-24. [DOI:10.1016/j.geoforum.2018.07.001]
16. Harvey, C.M. Newell, M.L. and Padmadas, S.S. Socio-economic differentials in minimum dietary diversity among young children in South-East Asia: evidence from Demographic and Health Surveys 2018;21(16): 3048-3057. [DOI:10.1017/S1368980018002173]
17. Kearney J. Food consumption trends and drivers. Biol Sci. 2010;365(1554):2793-2807. [DOI:10.1098/rstb.2010.0149]
18. Ni Mhurchu C, Eyles H, Schilling C, et al. Food Prices and Consumer Demand: Differences across Income Levels and Ethnic Groups. PLoS ONE. 2013;8(10):75934. [DOI:10.1371/journal.pone.0075934]
19. Annim, S.K. Frempong, R.B. Effects of access to credit and income on dietary diversity in Ghana. Food Security 2018;10(6):1649-1663. [DOI:10.1007/s12571-018-0862-8]
20. Jekanowski MD, Binkley JK. Food purchase diversity across US markets. Agribusiness. 2000;16(4):417-33. https://doi.org/10.1002/1520-6297(200023)16:4<417::AID-AGR3>3.0.CO;2-H [DOI:10.1002/1520-6297(200023)16:43.0.CO;2-H]
21. Lancaster K. The economics of product variety: A survey. Marketing sci. 1990;9(3):189-206. [DOI:10.1287/mksc.9.3.189]
22. Drescher LS, Goddard EW, editors. Observing Changes In Canadian Demand For Food Diversity Over Time. 2008 Annual Meeting, July 27-29, 2008, Orlando, Florida; 2008: American Agricultural Economics Association (New Name 2008: Agricultural and Applied Economics Association).
23. Drescher LS, Goddard EW. Heterogeneous demand for food diversity: A Quantile Regression Analysi. German Association of Agricultural Economists 51st Annual Conference, 2011; September 28-30, Halle, Germany.
24. Liu J, Shively GE, Binkley JK. Access to variety contributes to dietary diversity in China. Food Policy. 2014;49:323-331 [DOI:10.1016/j.foodpol.2014.09.007]
25. Sibhatu KT, Krishna VV, Qaim M. Production diversity and dietary diversity in smallholder farm households. Proc Natl Acad Sci U S A. 2015;112(34):10657-62. [DOI:10.1073/pnas.1510982112]
26. Daneshi-Maskooni M, Shab-Bidar S, Badri-Fariman M. Questionnaire-based Prevalence of Food Insecurity in Iran: A Review Article. Iran J Public Health. 2017;46(11):1454-64 [in Persian].
27. Ghomi M, Mirmiran P, Amiri Z. The association of food security and dietary variety in subjects aged over 40 in District 13 of Tehran. Iranian J Endocrinol Metab. 2012;14(4):360-367[in Persian].
28. https://www.amar.org.ir
29. Drescher, L.S. Thiele. S. Mensink, G.B. A New Index to Measure Healthy Food Diversity Better Reflects a Healthy Diet Than Traditional Measures. The Journal of Nutrition,2007; 137(3): 647-651 [DOI:10.1093/jn/137.3.647]
30. Koenker R, Bassett Jr G. Robust tests for heteroscedasticity based on regression quantiles. Econometrica.J Econ Soci. 1982; 50(1):43-61. [DOI:10.2307/1912528]
31. Azadbakht, L. Zaribaf, F. Haghighatdost, F. Esmaillzadeh, A. Relationship between diet diversity and obesity among female students of Esfahan. Iranian Journal of Nutrition and Food Technology, Vol. 5(2): 27-34.
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mojaverian M, Gilak hakimabadi M, Sajadi P, Karimi A. Geolocation Effects of Residence Area on Food Diversification of Urban Households in Iran. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2020; 14 (4) :9-18
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2760-fa.html

مجاوریان مجتبی، گیلک حکیم آبادی محمد تقی، سجادی پروین، کریمی ایوب، مجاوریان پرستو. تأثیر منطقه جغرافیایی سکونت در تنوع غذایی خانوارهای شهری ایران. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1398; 14 (4) :9-18

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2760-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 4 - ( زمستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4660