[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 14، شماره 4 - ( زمستان 1398 ) ::
جلد 14 شماره 4 صفحات 54-45 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی میزان آلودگی و ارزیابی خطر آفلاتوکسین تام در برنج‌های ایرانی در اقلیم‌های مختلف امنیت غذایی
هاله سمیعی ، هدایت حسینی* ، وحید مفید ، بهروز جنت
انستیتو تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی ، hedayat@sbmu.ac.ir
چکیده:   (4160 مشاهده)
سابقه و هدف: آفلاتوکسین یکی از سموم مهم و رایج در مواد غذایی پر مصرف از جمله برنج است که تهدیدی برای سلامت مصرف کننده می‌باشد. در این مطالعه، احتمال بروز خطر آفلاتوکسین تام، با توجه به میزان مواجهه و اثرات نامطلوب آن در برنج ایرانی ارزیابی شده است.
مواد و روشها: این مطالعه بر روی میزان آفلاتوکسین تام 60 نمونه برنج تولید داخل که بر اساس اقلیم های امنیت غذا و تغذیه نمونه برداری شد، انجام گرفت. رتبه خطر با استفاده از روش کمی‌ارزیابی خطر، بر حسب ارزیابی میزان مواجهه و با احتساب میزان دریافت قابل قبول موقتی روزانه (PMTDI)، عامل شیب سرطان‌زایی(CSF) در دو گروه +HBAg و -HBAg، و عامل اثر روش‌های پخت در هر اقلیم و کل کشور تعیین شد.
یافتهها: متوسط و انحراف معیار مقدار آفلاتوکسین تام در نمونه‌های برنج  µg/Kg 13/1 و 8/1 بود. نتایج سنجش غلظت آفلاتوکسین تام با استفاده از نرم افزارآماری SPSS تجزیه و تحلیل شد. محاسبه ارزیابی مواجهه برحسب کمترین، میانگین و بیشترین میزان غلظت و مصرف در هر اقلیم، در دو گروه  HBAg+و -HBAg نشان داد که بالاترین رتبه خطر مربوط به برنج آبکش شده در منطقه روستایی اقلیم نسبتاً نا امن غذایی و درگروه +HBAg است.
نتیجه گیری: این مدل ارزیابی نشان داد علیرغم بالا بودن رتبه خطر و مصرف برنج در کشور، میزان غلظت آفلاتوکسین تام سنجش شده کمتر از حد مجاز استاندارد ملی ایران (µg/Kg30) است و آلاینده آفلاتوکسین تام موجود در برنج ایرانی، خطری برای سلامت مصرف کننده محسوب نمی‌شود.
واژه‌های کلیدی: برنج ایرانی، آفلاتوکسین تام، ارزیابی خطر، اقلیم های امنیت غذایی
متن کامل [PDF 691 kb]   (1631 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1398/3/12 | پذیرش: 1398/7/4 | انتشار: 1398/10/21
فهرست منابع
1. Hamid AS, Tesfamariam IG, Zhang Y, Zhang ZG. Aflatoxin B1-induced hepatocellular carcinoma in developing countries: Geographical distribution, mechanism of action and prevention. Oncology Letters. 2013;5(4):1087-92. [DOI:10.3892/ol.2013.1169]
2. Food Agriculture Organization. OECD-FAO agricultural outlook 2017-2026: OECD Publishing; 2017.
3. Jihad Agriculture Organization of Iran. Statistical yearbook of agriculture in 2014 and 2015. 2015 (In Persian).
4. Park JW, Kim Y-B. Effect of pressure cooking on aflatoxin B1 in rice. J AGR FOOD CHEM. 2006;54(6):2431-5. [DOI:10.1021/jf053007e]
5. Heshmati A, Ghadimi S, Ranjbar A, Khaneghah AM. Changes in aflatoxins content during processing of pekmez as a traditional product of grape. LWT. 2019;103:178-85. [DOI:10.1016/j.lwt.2019.01.001]
6. Eslami M, Mashak Z, Heshmati A, Shokrzadeh M, Mozaffari Nejad AS. Determination of aflatoxin B1 levels in Iranian rice by ELISA method. Toxin Reviews. 2015;34(3):125-8. [DOI:10.3109/15569543.2015.1074925]
7. Hasani S, Khodadadi I, Heshmati A. Viability of Lactobacillus acidophilus in rice bran‐enriched stirred yoghurt and the physicochemical and sensory characteristics of product during refrigerated storage. International Journal of Food Science & Technology. 2016;51(11):2485-92. [DOI:10.1111/ijfs.13230]
8. Iran National Standards organisation, Food and Feed Stuffs- Determination of Aflatoxins B&G by HPLC Method Using Immunoaffinity Column Clean Up - Test Method, ISIRI no 6872. 1th revision, Karaj: ISIRI; 2012 [in Persian].
9. International Agency for Research on Cancer. List of classifications, Volumes 1-122: IARC; 2018. Available from: https://www.iarc.fr/.
10. Rahmani A, Soleimany F, Hosseini H, Nateghi L. Survey on the occurrence of aflatoxins in rice from different provinces of Iran. Food Additives and Contaminants: Part B. 2011;4(3):185-90. [DOI:10.1080/19393210.2011.599865]
11. Sani AM, Azizi EG, Salehi EA, Rahimi K. Reduction of aflatoxin in rice by different cooking methods. Toxicology and Industrial Health. 2014;30(6):546-50. [DOI:10.1177/0748233712462466]
12. Han B-C, Jeng W, Chen R, Fang G, Hung T, Tseng R. Estimation of target hazard quotients and potential health risks for metals by consumption of seafood in Taiwan. Archives of Environmental Contamination and Toxicology. 1998;35(4):711-20. [DOI:10.1007/s002449900535]
13. Javed M, Usmani N. Accumulation of heavy metals and human health risk assessment via the consumption of freshwater fish Mastacembelus armatus inhabiting, thermal power plant effluent loaded canal. SpringerPlus. 2016;5(1):776. [DOI:10.1186/s40064-016-2471-3]
14. Fakhri Y, Khaneghah AM, Conti GO, Ferrante M, Khezri A, Darvishi A, et al. Probabilistic risk assessment (Monte Carlo simulation method) of Pb and Cd in the onion bulb (Allium cepa) and soil of Iran. Environmental Science and Pollution Research. 2018;25(31):30894-906. [DOI:10.1007/s11356-018-3081-0]
15. Hajimohammadi B, Kiani M , Mosadegh MH, Biabani J, Fallahzadeh H, Tabatabayi MS. Effect of heating processes and home cooking methods of rice on concentration of aflatoxin B1." Tolooebehdasht 2016;15(3): 165-75.
16. Park JW, Kim YB. Effect of pressure cooking on aflatoxin B1 in rice. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2006;54(6):2431-5. [DOI:10.1021/jf053007e]
17. Hussain A, Luttfullah G. Reduction of aflatoxin-beta/sub1/and ochratoxin-A levels in polished basmati rice (oryza sativa linn.) by different cooking methods. Journal of the Chemical Society of Pakistan. 2009;31(6):911-5.
18. Faraji H, Tabatabei YF, Kafilzadeh F, Nasiri MM. Investigation of total aflatoxins in consumed rice at Mashhad city in the summer and winter. Innovation in Food Science and Technology. 2010;2(2):11-16.
19. Najafian M. Comparison the level of aflatoxin in different varieties of internal and imported rice in different collection seasons and effect of cooking methods on the level of toxins. Journal of Microbial World. 2014;6(4):326-36.
20. Siruguri V, Kumar PU, Raghu P, Rao MVV, Sesikeran B, Toteja G, et al. Aflatoxin contamination in stored rice variety PAU 201 collected from Punjab, India. The Indian Journal of Medical Research. 2012,136(1):89-97.
21. Katsurayama AM, Martins LM, Iamanaka BT, Fungaro MHP, Silva JJ, Frisvad JC, et al. Occurrence of Aspergillus section Flavi and aflatoxins in Brazilian rice: From field to market. International Journal of Food Microbiology. 2018;266:213-21. [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2017.12.008]
22. Mukhtar H, Farooq Z, Manzoor M. Determination of aflatoxins in super kernel rice types consumed indifferent regions of Punjab, Pakistan. The Journal of Animal & Plant Sciences. 2016;26:542-8.
23. Iqbal S, Hafiz G, Asi M, Jinap S. Variation in vitamin E level and aflatoxins contamination in different rice varieties. Journal of Cereal Science. 2014;60: 352-5. [DOI:10.1016/j.jcs.2014.05.012]
24. Ruadrew S, Craft J, Aidoo K.Occurrence of toxigenic Aspergillus spp. and aflatoxins in selected food commodities of Asian origin sourced in the West of Scotland. Food and Chemical Toxicology. 2013; 55: 653-8 [DOI:10.1016/j.fct.2013.02.001]
25. Reiter E, Vouk F, Bohm J, Razzazi-Fazeli E. Aflatoxins in rice - a limited survey of products marketed in Austria. Food Control. 2010; 21: 988-91. [DOI:10.1016/j.foodcont.2009.12.014]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Samiee H, Hosseini H, Mofid V, Jannat B. Contamination and Risk Assessment of Total Aflatoxin in Iranian Rice in Various Food Security Regions. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2020; 14 (4) :45-54
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2795-fa.html

سمیعی هاله، حسینی هدایت، مفید وحید، جنت بهروز. بررسی میزان آلودگی و ارزیابی خطر آفلاتوکسین تام در برنج‌های ایرانی در اقلیم‌های مختلف امنیت غذایی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1398; 14 (4) :45-54

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2795-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 4 - ( زمستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4660