انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور ، farhoodi@sbmu.ac.ir
چکیده: (2500 مشاهده)
سابقه و هدف:با توجه به تمایل به فیلمهای بستهبندی زیست تخریبپذیر و افزایش قابلیت ضدمیکروبی آنها در سالهای اخیر، این مطالعه با هدف بررسی قابلیت به کارگیری بتاگلوکان جهت تولید فیلم ضدمیکروبی حاوی عصاره میوه درخت بلوط، انجام گرفت. مواد و روشها:در این مطالعه ویژگیهایفیزیکی،مکانیکی،نوریوآنتیاکسیدانیفیلمبتاگلوکانحاویغلظتهای مختلف 1 ، 2 و 4 درصد عصارهمیوهدرختبلوط بررسی شد. همچنین اثر ضدمیکروبی فیلمهای تهیه شده بر چهار باکتری بیماریزا بررسی شد. یافتهها:نتایج نشان داد که در اثر افزودن عصاره میوه درخت بلوط ضخامت فیلمها افزایش و میزان نفوذپذیری به بخار آب آنها کاهش معنیداری داشت. فیلمهای حاصله در اثر افزودن عصاره، انعطافپذیری بیشتری را از خود نشان دادند در حالی که مقاومت آنها به شکست کاهش معنیداری نشان داد. حلالیت فیلم ها با افزایش مقدار عصاره افزوده شده، کاهش معنیداری نشان داد. افزودن عصاره موجب افزایش معنیدار رنگ قرمز فیلمها و کاهش معنیدار روشنی و زردی رنگ آنها شد. فعالیت آنتیاکسیدانی فیلمهای ترکیب شده با عصاره افزایش معنیدرای را نشان داد. فیلم های حاوی عصاره میوه درخت بلوط به طور معنیداری (05/0p<) از رشد میکروارگانیسمهای بیماریزا جلوگیری کردند. نتیجه گیری:عصاره میوه درخت بلوط به عنوان یک عامل ضدباکتری طبیعی دارای پتانسیل استفاده در فیلم به منظور بستهبندی گسترهی وسیعی از فرآوردههای غذایی، به ویژه مواد غذایی حساس به اکسیژن، میباشد.
Sheikhi Z, Bazyari Shurabi S, Farhoodi M, Shojaee-Aliabadi S, Aminifar M, Mashayekh M. Study of Mechanical, Physical, Optical and Antioxidant Characteristics of β-Glucan Based Films Containing Extracts of Oak Trees. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 16 (3) :65-74 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2879-fa.html
شیخی ژیان، بازیاری شورابی شمیم، فرهودی مهدی، شجاعی علی آبادی سعیده، امینی فر مهرناز، مشایخ مرتضی. بررسی ویژگیهای فیزیکی، مکانیکی، نوری و آنتی اکسیدانی فیلم بتاگلوکان حاوی عصاره میوه درخت بلوط. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (3) :65-74