[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) ::
جلد 15 شماره 4 صفحات 113-103 برگشت به فهرست نسخه ها
افزایش مدت ماندگاری میگوی سفید سرتیز (Metapenaeus affinis)با استفاده از عصاره هیدروالکلی جلبک قهوه‌ای (Sargassum angustifolium) در دمای 4 درجه سانتی گراد
هدیه غزلاوی ، لاله رومیانی*
گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران ، l.roomiani@yahoo.com
چکیده:   (2126 مشاهده)
سابقه و هدف: جلبک­ها به دلیل داشتن ترکیبات فنلی، کارتنوئیدها و توکوفرول­ها یکی از منابع مهم ترکیبات آنتی­اکسیدانی محسوب می‌شوند. در این پژوهش تأثیر عصاره هیدروالکلی جلبک قهوه­ای (Sargassum angustifolium) بر روی ماندگاری میگوی سفید سرتیز
 
(Metapenaeus affinis) مورد بررسی قرار گرفت­.
مواد و روشها: نمونه­های میگوی سفید سرتیز به مدت 60 دقیقه در غلظت­های 100، 300، 600 و 900 میلی­گرم بر لیتر عصاره هیدروالکلی غوطه­ور و سپس خشک شدند. نمونه شاهد در آب مقطر غوطه­ور شد. تمام نمونه­ها در دمای 4 درجه سانتی­گراد به مدت 15 روز نگهداری و در روزهای 0، 5، 10 و 15 شاخص­های TVC، pH، TVB-N، K-value، TBA،PPO  و نیز شاخص­های حسی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج نشان داد عصاره هیدروالکلی توانست بار باکتریایی را به شکل معنی­داری کاهش داده و از این طریق سبب کاهش اکسیداسیون چربی و در نتیجه کاهش معنی­دار شاخص­های  pH، TVB-N، K-value، TBA،PPO  در تیمارهای دارای عصاره هیدروالکلی در مقایسه با شاهد شود. همچنین امتیاز شاخص­های حسی میگوهای نگهداری شده در تیمارهای دارای عصاره هیدروالکلی به شکل معنی­داری در مقایسه با شاهد بالاتر بودند.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد عصاره هیدروالکلی جلبک قهوه­ای به شکل کارآمدی قادر به حفظ کیفیت میگوها در طول زمان نگهداری بود و توانست ماندگاری آن را تا 10 روز در مقایسه با تیمار شاهد (5 روز) افزایش دهد و بهترین غلظت عصاره هیدروالکلی جلبک، 900 میلی­گرم بر لیتر بود.
واژه‌های کلیدی: جلبک قهوه ای (Sargassum angustifolium)، عصاره هیدروالکلی، ماندگاری، میگوی سفید سرتیز
متن کامل [PDF 649 kb]   (846 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1398/6/30 | پذیرش: 1399/5/20 | انتشار: 1399/9/30
فهرست منابع
1. Dayal JS, Ponniah AG, Khan HI, Madhu Babu EP, Ambasankar K, Kumarguru Vasagam KP, Shrimps - a nutritional perspective. Curr Sci 2013; 104:1487-1491.
2. Nirmal NP, Benjakul S. Melanosis and quality changes of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) treated with catechin during iced storage. J Agric Food Chem 2009; 57:3578-3586. [DOI:10.1021/jf900051e]
3. Zhang B, Ma LK, Deng SG, Xie C, Qiu XH. Shelf-life of pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) as affected by weakly acid ice electrolyzed waterice-glazing andmodified atmosphere packaging. Food Control 2015; 51:114-121. [DOI:10.1016/j.foodcont.2014.11.016]
4. Solgi E, Moradi Z. Study of white shrimp (Metapenaeus affinis) from Bushehr coastal with the perspective of contamination by heavy metals Fe, Zn, Cu, Mn, and Ni and risk estimation for consumer.Aquatic Sciences 2019; 31: 1-10.
5. Onofrejova L, vasickova JV, Klejdus B, Stratil P, Misurcova L, Kracmar S, Kopecky J, Vacek J. Bioactive phenols in algae: The application of pressurized-liquid and solidphase extraction techniques. J Pharm Biomed Anal 2010; 51: 464-470. [DOI:10.1016/j.jpba.2009.03.027]
6. Yeh ST, Lee CS, Chen JC. Administrasion of hot water extract of brown seaweed Sargassum duplicatum via immersion and injection enhances the immune resistance of white shrimp Litopenaeus vannamei. Fish Shellfish Immun 2006; 20: 332-345. [DOI:10.1016/j.fsi.2005.05.008]
7. Hellio C, De La Broise D, Dufosse L, Le Gal Y, Bourgougnon N. Inhibition of marine bacteria by extracts of macroalgae: Potential use for environmentally friendly antifouling paints. Mar Environ Res 2001; 52 (3): 231-247. [DOI:10.1016/S0141-1136(01)00092-7]
8. Dashtiannasab A, Kakoolaki S, Sharif Rohani M, Yeganeh V. In vitro effects of Sargassum latifolium (Agardeh, 1948) against selected bacterial pathogens of shrimp. Iranian Journal of Fisheries Sciences 2012; 11 (4): 765-775.
9. Salehi P, Sonboli A, Eftekhar F, et al. Essential oil composition, antibacterial and antioxidant activity of the oil and various extracts of Ziziphora clinopodioides subsp. rigida (BOISS.) RECH f. from Iran. Biol Pharm Bul 2005; 28: 1892-6. [DOI:10.1248/bpb.28.1892]
10. Parsaei P, Karimi M, Asadi SY, Rafieian-Kopaei M. Bioactive components and preventive effect of green tea (Camellia sinensis) extract on postlaparotomy intra-abd ominal adhesion in rats. Int J Surg 2013; 11: 811-5. [DOI:10.1016/j.ijsu.2013.08.014]
11. Bashkhani Lashkhan A, Rezaei M, Rezaei K, Sayyafabadi SJ. Use of sargasso brown algae extract as an antioxidant in the maintaining of common kilka fish (Clupeonella cultiventris) in the refrigerator. Fisheries Journal. Iranian Natur Res J 2014; 66 (1):1-14. [In Persian]
12. Li Y, Yang Z, Li J. Shelf-life extension of Pacific white shrimp using algae extracts during refrigerated storage. J Sci Food Agric 2016; 97: 291-298. [DOI:10.1002/jsfa.7730]
13. AOAC. Official methods of analysis of the association of the official analysis chemists. Association of Official Analytical Chemists, (14th ed.), Washington, DC New York.AOAC. Official method of analysis (17th ed). Washington, DC: Association of Official Analytical Chemists. 2005.
14. Egan H, Kril RS, Sawyer R. Pearsons chemical analaysis of food. 9 (End) 1997. p. 609-634.
15. Choia YJ, Lin TM, Tomlinson K, Park JW. Effect of salt concentration and temperature of storage water on the physicochemical properties of fish proteins. LWT - Food Sci Technol 2007; 43:1387-1393.
16. Nirmal NP, Benjakul S. Use of tea extracts for inhibition of polyphenoloxidase and retardation of quality loss of Pacific white shrimp during iced storage. LWT Food Sci Technol 2011; 44: 924-932. [DOI:10.1016/j.lwt.2010.12.007]
17. Moradi, Y., Mosadegh, M., Danesh, M. Evaluation of physicochemical and sensory properties fish burgers made with different ratios of chicken and fish (kilka). Iranian Fisheries Science Research Institute 2014; 22, 113-125.
18. Bahmani ZA, Rezai M, Hosseini SV, Regenstein JM, Bohme K, Alishahi A, et al., Chilled storage of golden gray mullet (Liza aurata). LWT - Food Sci Technol 2011; 44:1894-1900. [DOI:10.1016/j.lwt.2011.01.009]
19. Chinivasagam HN, Bremner AH, Thrower SJ, Nottingham SM. Spoilage pattern of five species of Australian prawns: deterioration is influenced by environment of capture and mode of storage. J Aquat Food Prod Technol 1996; 5: 25-50. [DOI:10.1300/J030v05n01_03]
20. Li TT, Li JR, Hu WZ, Li XP, Zhao J. Quality enhancement in refrigerated red drum (Sciaenops ocellatus) fillets using chitosan coatings containing natural preservatives. Food Chem 2013; 138: 821-826. [DOI:10.1016/j.foodchem.2012.11.092]
21. Makarios-Laham IK, Lee TC. Protein hydrolysis and quality deterioration of refrigerated and frozen seafood due to obligately psychrophilic bacteria. J Food Sci 1993; 58:310-313. [DOI:10.1111/j.1365-2621.1993.tb04263.x]
22. Al-Daqal MM, Bazaraa WA. Extension of shelf life of whole and peeled shrimp with organic acid salts and bifidobacteria. J Food Protect 1999; 62: 51-56. [DOI:10.4315/0362-028X-62.1.51]
23. Yi SM, Zhu JL, Fu LL, Li JR. Tea polyphenols inhibit Pseudomonas aeruginosa through damage to the cell membrane. Int J FoodMicrobiol 2010; 144:111-117. [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2010.09.005]
24. Vijayabaskar P, Vaseela N, Thirumaran G. Potential antibacterial and antioxidant properties of a sulfated polysaccharide from the brown marine algae Sargassum swartzii. Chin J Nat Med 2012; 10:421-428. [DOI:10.1016/S1875-5364(12)60082-X]
25. Zhuang C, Itoh H, Mizuno T, Ito H. Antitumor active fucoidan from the brown seaweed Umitoranoo (Sargassum thunbergii). Biosci Biotechnol Biochem 1995; 59: 563- 567. [DOI:10.1271/bbb.59.563]
26. Heidari MZ, Khannein H, Sakhaei N, Mirzai A, Movahedinya AS. Antibacterial and antioxidant effects of extracts of three species of green, red and brown algae on the northern shores of the Persian Gulf. South Med Biomonol 2014; 2: 392-383 [in Persian]
27. Huang JY, Chen QC, Qiu M, Li SQ. Chitosan-based edible coatings for quality preservation of postharvest white leg shrimp (Litopenaeus vannamei). J Food Sci 2012; 77:491-496. [DOI:10.1111/j.1750-3841.2012.02651.x]
28. Mu HL, Chen HJ, Fang XJ, Mao JL, Gao HY. Effect of cinnamaldehyde on melanosis and spoilage of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) during storage. J Sci Food Agric 2012; 92: 2177-2182. [DOI:10.1002/jsfa.5605]
29. Fan WJ, Chi YL, Zhang S. 2008. The use of a tea polyphenol dips to extend the shelf life of silver carp (Hypophthalmicthys molitrix) during storage in ice. Food Chem 2008; 108:148-153. [DOI:10.1016/j.foodchem.2007.10.057]
30. Hytia E, Hielm S, Mokkila M, Kinnunen A, Korkeala H. Predicted and observed growth and toxigenesis by Clostridium botulinum type E in vacuum-packaged fishery products challenge tests. Int J Food Microbiol 1999; 47:161-169. [DOI:10.1016/S0168-1605(98)00173-1]
31. Varlık C, Baygar T, Ozden O, Erkan N, Metin S. Sensory evaluation and determination of some physical and chemical characteristics of shrimp during gold storage. Turk J Vet AnimSci 2000; 24:181-185.
32. Mehmet B, Faruk B, Hami A. Preservation and shelf-life extension of shrimps and clams by high hydrostatic pressure. Int J FoodSci Technol 2009; 44:1495-1502. [DOI:10.1111/j.1365-2621.2007.01628.x]
33. Ruiz-Capillas C, Moral A. Sensory and biochemical aspects of quality of whole bigeye tuna (Thunnus obesus) during bulk storage in controlled atmospheres. Food Chem 2005; 89:347-354. [DOI:10.1016/j.foodchem.2004.02.041]
34. Wang T, Jonsdottir R, Kristinsson HG, Hreggvidsson GO, Jonsson JO, Thorkelsson G, et al. Enzyme-enhanced extraction of antioxidant ingredients fromred algae Palmaria palmate. LWT - Food Sci Technol 2010; 43:1387-1393. [DOI:10.1016/j.lwt.2010.05.010]
35. Shahidi F, Miraliakbari H. Omega-3 (n-3) fatty acids in health and disease: Part 1 - Cardiovascular disease and cancer. J Medi Food 2004; 4: 387-401. [DOI:10.1089/jmf.2004.7.387]
36. Wang B, Zhang W, Duan X, Li X. In vitro antioxidative activities of extract and semi-purified fractions of the marine red alga, Rhodomela confervoides (Rhodomelaceae). Food Chemistry 2009; 113:1101-1105. [DOI:10.1016/j.foodchem.2008.08.078]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghazlavi H, Roomiani L. Increasing Shelf-life of Metapenaeus affinis Using Hydroalcoholic Extract of Sargassum angustifolium at 4 °C. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 15 (4) :103-113
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2908-fa.html

غزلاوی هدیه، رومیانی لاله. افزایش مدت ماندگاری میگوی سفید سرتیز (Metapenaeus affinis)با استفاده از عصاره هیدروالکلی جلبک قهوه‌ای (Sargassum angustifolium) در دمای 4 درجه سانتی گراد. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1399; 15 (4) :103-113

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2908-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.03 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4710