اثر آنتیباکتریایی اسانسهای آویشن، مرزه، رزماری، نعناع و پونه بر روی پنج باکتری گرم مثبت در مقایسه با سه آنتیبیوتیک
|
فاطمه اخوان* ، سعید تهموزی دیده بان ، محمد حجتی |
دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران (اهواز)، اهواز، ایران |
|
چکیده: (2278 مشاهده) |
سابقه و هدف: به دلیل نیاز روزافزون به آگاهی بیشتر در مورد اثرات بازدارندگی گیاهان، با توجه به نوع جغرافیا و تأثیر آب و هوا بر روی آنها، اثرات ضدباکتریایی اسانس چند گیاه از خانواده لامیاسه بر روی پنج باکتری گرم مثبت در مقایسه با سه آنتیبیوتیک بررسی شد.
مواد و روشها: روش دیسک دیفیوژن با اندازهگیری قطر هاله بازدارنده در حجم 10، 15 و 20 میکرولیتر از اسانسهای آویشن، مرزه، رزماری، پونه و نعناع با سه بار تکرار در مقایسه با سه آنتیبیوتیک پنیسیلین و کلرامفنیکل، تتراسایکلین بر روی باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس، انتروکوکوس فکالیس، انتروکوکوس فاسیوم و لیستریامونوسیتوژنز استفاده شد. ترکیبات شیمیایی اسانسها با استفاده از روش گاز-کروماتوگرافی توسط شرکت فروشنده آنالیز شد (05/0p<).
یافتهها: اثر بازدارندگی اسانسها، با افزایش مقدار آنها به شکل معنیداری افزایش یافت و باعث افزایش قطر هاله ی عدم رشد شد. آویشن و مرزه کاهش معنیداری روی رشد باکتری ها نسبت به آنتیبیوتیکها داشتند. پونه و نعناع و رزماری در مقایسه با اسانسها، قطر هاله عدم رشد کوچکتر و در مقایسه با آنتی بیوتیک ها، در 20 میکرولیتر اختلاف معنیداری نداشتند.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد آویشن و مرزه اثر بازدارندگی زیادی روی سرعت رشد باکتری های موادغذایی دارند. مقدار 20 میکرولیتر از آنها با بیشترین اثر بازدارندگی، ماندگاری مواد غذایی را بالا میبرد. در مقایسه با آنتی بیوتیک ها و اسانس ها، مرزه بیشترین اثر بازدارندگی بر روی انترووکوس ها و آویشن، بر روی باسیلوس سرئوس، لیستریامونوسیتوزنز و استافیلوکوکوس اورئوس نشان دادند. |
|
واژههای کلیدی: آنتیبیوتیک، اسانس، باکتری گرم مثبت، ضد باکتری |
|
متن کامل [PDF 431 kb]
(857 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1398/9/6 | پذیرش: 1399/2/20 | انتشار: 1399/6/24
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|