دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، a_hekmat2000@yahoo.com
چکیده: (2274 مشاهده)
سابقه و هدف:دانه سویا یکی از منابع پروتئین گیاهی به شمار میرود و دارای اجزای مختلفی از جمله اسید آمینه های شاخه دار ، پپتیدهای فعال زیستی، ایزوفلاون، فیبر محلول و اسیدهای چرب ضروری امگا 3 بوده و دارای اثرات درمانی مفیدی بر بیماریهای مزمن می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط مصرف سویا با شدت بیماری سیروز کبدی می باشد. مواد و روشها:در این مطالعه مقطعی، 68 بیمار مبتلا به سیروز سرپایی، با میانگین سنی 54 سال وارد مطالعه شدند. به منظور ارزیابی مرحله بیماری از نمره Child-Pugh و MELD استفاده شد. دریافت رژیم غذایی با استفاده از یک پرسشنامه بسامد غذایی معتبر 168 موردی مورد سنجش قرار گرفت.ارتباط بین سویا و منابع غذایی حاوی سویا، شاخصهای آنتروپومتریک و شدت بیماری مورد بررسی قرار گرفت. نسبت شانس (OR)و فواصل اطمینان 95% (CI) با استفاده از رگرسیون لجستیک برای شاخص Child-Pugh ( شدت بیماری به صورت کیفی) و رگرسیون ترتیبی برای شاخص MELD (شدت بیماری به صورت کمی) استفاده گردید. یافتهها:تفاوت معنیداری در متغیرهای زمینهای در ابتدای مطالعه بین دو گروه مشاهده نشد. بین شدت بیماری به صورت کیفی
(Child-Pugh) با سهکهای دریافت سویا و محصولات آن ارتباط معنیداری دیده شد (05/ 0p<). همچنین ارتباط بین شدت بیماری به صورت کمی (MELD) با میزان دریافت سویا و محصولات آن بر اساس سهکهای طبقه بندی شده مورد بررسی قرار گرفت. از نظر آماری ارتباط معنیداری بین گروه دریافت کننده مقادیر بیشتر سویا و شدت کمتر بیماری مشاهده شد (05/ 0p<). نتیجه گیری:این مطالعه نشان داد که مصرف سویا با شدت سیروز کبدی ارتباط معکوس دارد. جهت تایید نتایج مطالعه حاضر، به انجام مطالعات آینده نگر و مطالعات مداخله ای نیاز است.
Movahedian M, Yari Z, Mohamadi S, Abdar esfahani B, Pashayee-khamene F, Hekmatdoost A. Associations between Soy Intake and Disease Severity in Cirrhotic Patients: Results from a Cross-Sectional Study. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2020; 15 (3) :19-26 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3046-fa.html
موحدیان مینا، یاری زهرا، محمدی سوسن، آبدار اصفهانی بهناز، پاشایی خامنه فرشته، حکمت دوست آزیتا. بررسی ارتباط مصرف سویا با شدت بیماری سیروز: نتایج حاصل از یک مطالعه مقطعی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1399; 15 (3) :19-26