:: دوره 16، شماره 2 - ( تابستان 1400 ) ::
زهراالسادات حاجی سیدتقیانقوی ، حمید پورشریفی* ، فرحناز مسچی ، حمیدرضا حسن آبادی ، منصور رضایی
دانشیار گروه روان شناسی بالینی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران ، poursharifih@gmail.com
سابقه و هدف: نرخ شیوع نسبتاً بالای اختلال پرخوری و پیامدهای منفی آن، مانند کاهش کیفیت زندگی و اختلال در عملکرد فردی و اجتماعی موجب شده است این اختلال و پیشگیری از آن به یک مسئله مهم در نظام سلامت کشورهای مختلف از جمله ایران تبدیل شود. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تجارب آسیب­زای دوران کودکی در پیش بینی اختلال پرخوری با میانجی­گری طرحواره های ناسازگار اوّلیه بود.
مواد و روشها: با استفاده از روش پژوهش همبستگی، از میان جامعه آماری زنان و مردان 23 تا 65 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی در شهر تهران و کاربران اینترنتی این مراکز و رسانه‌های اجتماعی مرتبط، تعداد 409 نفر، به عنوان نمونۀ در دسترس، به ابزار­های پژوهش شامل مقیاس پرخوری گورمالی و همکاران (1982)، پرسشنامه طرح واره­های ناسازگار اوّلیه یانگ (1994) و چک لیست تجارب آسیب­زای دوران کودکی (1999) پاسخ دادند. تجریه و تحلیل داده­ها از طریق نرم افزار­های تحلیل آماری SPSS نسخه 25 و AMOS نسخه 24 و با استفاده از مدل­یابی معادله ساختاری انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که تجارب آسیب­زای اولیه با اندازه اثر 19/0 به صورت مستقیم و با اندازه اثر 23/0 به واسطه طرحواره­های ناسازگار اولیه بر اختلال پرخوری اثر معنی‌داری (01/0>p) دارد.
نتیجه گیری: توجه به اقدامات پیشگیرانه از تجارب آسیب­زای دوران کودکی و همچنین استفاده از مداخلات آموزشی و روان درمانی می‌تواند منجر به کاهش میزان اختلال پرخوری و آثار منفی آن شود.
واژه‌های کلیدی: تجارب آسیب‌زای دوران کودکی، اختلال پرخوری، طرحواره ناسازگار اولیه
دریافت: 1399/7/1 | پذیرش: 1400/4/7 | انتشار: 1400/4/1

Haji Seyed Taghiataghavi Z, Poursharifi H, Meschi F, Hassanabadi H, Rezaei M. Roles of Traumatic Childhood Experiences in Predicting Binge Eating Disorder Mediated by Early Maladaptive Schemas. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 16 (2) :131-140

حاجی سیدتقیانقوی زهراالسادات، پورشریفی حمید، مسچی فرحناز، حسن آبادی حمیدرضا، رضایی منصور. نقش تجارب آسیب زای دوران کودکی در پیش بینی اختلال پرخوری با میانجی‌گری طرحواره‌های ناسازگار اولیه. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (2) :131-140