سابقه و هدف:هیدرولیز آنزیمی فنآوری مؤثر و عملی است که پروتئینهای با ارزش را از ماهیان پرورشی که بازارپسندی کمتری دارند، بدون از دستدادن خواص تغذیهای، بازیابی میکند. از طرفی هیدرولیز آنزیمی منابع پروتئینی نظیر آبزیان، نوعی بازیافت پروتئین محسوب میشود. در تحقیق حاضر اثر متغیرهای دما، زمان و غلظت آنزیم پاپائین روی درجه هیدرولیز و فعالیت ضداکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده کپور سرگنده (Aristichthys nobilis) مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها:پروتئین هیدرولیزشده سر کپورسرگنده با استفاده از آنزیم پاپائین (با نسبت 1:100) به مدت 4 ساعت تهیه شد. متغیرهای مورد بررسی جهت رسیدن به بهترین شرایط هیدرولیز، دما 35، 37، 39 و 42 درجه سانتیگراد، زمان هیدرولیز 30، 48، 72 و 96 دقیقه و غلظت آنزیم 2، 4، 5 و 10 درصد بودند. یافتهها:نتایج مطالعه حاضر نشان داد پروتئین هیدرولیزشده در دمای 42 درجه سانتیگراد، غلظت 5 درصد آنزیم و زمان 72 دقیقه بالاترین سطح فعالیت ضداکسیدانی (44/0 ± 25/45 درصد) را داشت. بالاترین درجه هیدرولیز در دمای 42 درجه سانتیگراد، زمان 96 دقیقه و غلظت 10 درصد آنزیم 90/0 ± 36/27 درصد اندازهگیری شد. نتیجه گیری:با توجه به نتایج میتوان گفت اجزاء دور ریختنی ماهی کپورسرگنده مانند بخش سر، به عنوان منبعی از ضداکسیدانهای طبیعی کاربرد دارند.
Lorzani A, Roomiani L. Effects of Condition Enzymatic Hydrolysis on Degrees of Hydrolysis and Antioxidant Activity of Head Protein of Bighead (Aristichthys nobilis). Iranian J Nutr Sci Food Technol 2022; 17 (1) :123-132 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3284-fa.html
لرزانی علی، رومیانی لاله. اثر شرایط هیدرولیز آنزیمی بر درجه هیدرولیز و فعالیت ضداکسیدانی پروتئین سر کپور سرگنده (Aristichthys nobilis). علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1401; 17 (1) :123-132