دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، ziaiifar@gmail.com
چکیده: (2087 مشاهده)
سابقه و هدف:با توجه به ماهیت آبدوستی مشتقات سلولز که قابلیت کاربرد فراوانی در صنایع غذایی دارند، میبایست از روشهای ویژهای بهمنظور حل نمودن این ترکیبات در روغن استفاده نمود. در این بررسی از کربوکسی متیل سلولز (CMC) بهمنظور افزایش استحکام ژل حاصل از مونوآسیلگلیسرولاستفاده شد و اثر ترکیبی آن با مونوآسیلگلیسرولها بهمنظور تولید اولئوژل هیبریدی مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها:با استفاده از روش ریزپوشانی امولسیون، CMC بهعنوان اولئوژلساز آبدوست بر سطح مونوآسیلگلیسرولها بهعنوان اولئوژلساز چربیدوست ریزپوشانی شد. اولئوژل مربوطه با استفاده از غلظت 10 درصد از هریک از اولئوژلسازهایCMC90 ، CMC80 و CMC70 تهیه و خواص فیزیکیشیمیایی (زمان پایداری اکسایشی، درصد چربی جامد، کینتیک کریستالیزاسیون) و خواص رئولوژیکی (آزمون روبش دما، روبش فرکانس و بازیافت ساختار) آنها مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها:نتایج پایداری اکسایشی نشان داد که استفاده همزمان از مونوآسیلگلیسرول و CMC منجر به افزایش قابل ملاحظه اکسیداسیون نمونهها نشد. همچنین، تفاوت چندانی میان زمان مقاومت به کریستالیزاسیون و نرخ کریستالیزاسیون اولئوژلهای هیبریدی مشاهده نشد. بررسی تصاویر ریزساختار نمونهها نشان داد که اولئوژل هیبریدی با نسبت 30:70 مونوآسیلگلیسرول و CMC دارای ساختار مستحکمتری نسبت به سایر نمونهها است. ارزیابی رئولوژیکی نشان داد، بر اساس آزمونهای روبش فرکانس و روبش دما اولئوژل هیبریدی دارای رفتار شبه جامد است. با توجه به نتایج آزمون بازیافت ساختار، اولئوژلها دارای بازیافت (بیش از 70 درصد) بیشتری نسبت به نمونه شاهد بودند. نتیجه گیری:CMC توانست تا اثر ساختاردهی مونوآسیل گلیسرول را افزایش داده و اولئوژل هیبریدی با استحکام بالا تولید نماید.براین اساس، از اولئوژلهای هیبریدی میتوان به عنوانپایه اولیه در تولید محصولاتی نظیر مارگارین و انواع شورتنینگها استفاده نمود.
Naderi M, Ziaiifar A, Rashidi* L, Jafari S. Study of the Physicochemical and Rheological Behaviors of Hybrid Oleogels Based on Monoacylglycerol and Carboxymethyl Cellulose. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2022; 17 (1) :65-76 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3363-fa.html
نادری مهدی، ضیائی فر امان محمد، رشیدی* لادن، جعفری سید مهدی. مطالعه رفتار فیزیکیشیمیایی و رئولوژیکی اولئوژل هیبریدی برپایۀ مونوآسیلگلیسرول و کربوکسی متیل سلولز. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1401; 17 (1) :65-76