شبیه سازی اثرات افزایش قیمت لبنیات بر رفتار مصرفی گروه های مختلف درآمدی: رویکرد مدلسازی مبتنی برعامل
|
حسین راغفر* ، کبری سنگری مهذب ، زینب واعظ مهدوی |
استاد گروه اقتصاد، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصاد، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران |
|
چکیده: (1834 مشاهده) |
سابقه و هدف: تورم و بی ثباتی قیمت مواد غذایی بیش از همه، گروههای کم درآمد را تحت تأثیر قرارداده و سبب حذف اقلام غذایی ضروری در مصرف غذای خانوارهای این گروههای درآمدی میشود. کیفیت تغذیه، خانوارها را تحت تأثیر قرارداده و نیازهای رشد و سلامت گروههای محروم جامعه را با مخاطراتی جدی مواجه می نماید. در این میان، لبنیات نقش مهمی در رشد و سلامت افراد ایفا میکند و از اینرو، از منظر سیاستگذاری های رفاهی، عنوان یک عامل حیاتی و مهم مورد توجه بوده است.
مواد و روشها: شبیه سازی مبتنی بر عامل، به عنوان یک رویکرد پیشرفته پیش بینی، با در نظرگرفتن عامل های ناهمگن امکان بررسی تأثیر سیاستها بر رفتار مصرف کنندگان و الگوی مخارج آنان را فراهم می کند. در این مطالعه، ابتدا کشش قیمتی لبنیات با استفاده از رویکرد سیستم تقاضای تقریباً ایده آل (AIDS) محاسبه و سپس شبیه سازی اثرات افزایش قیمت لبنیات بر رفتار خانوارها، در محیط نرمافزار Netlogo6 انجام میشود.
یافتهها: نتایج شبیه سازی اثرات افزایش قیمت لبنیات بر رفتار مصرفی خانوارها نشان می دهد درصد خانوارهای مصرف کننده لبنیات در بیستک های مختلف، به طرز محسوسی کاهش یافته است، این کاهش به طور نامتقارن بین گروههای مختلف مشاهده میشود؛ به نحوی که بیستک اول، دوم و سوم کاهش بیشتری را تجربه کرده اند. بیستک پنجم کماکان بالاترین میزان از کل هزینه پرداختی را داشته و اثرات افزایش قیمت لبنیات تقریباً موجب به صفر رسیدن مخارج بیستک اول برای لبنیات شده است.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه افزایش قیمت محصولات لبنی سبب کاهش مصرف این کالا در سبد غذایی میشود، پیشنهاد میشود، سیاستهای متنوع حمایتی در بخش مصرف و تولید محصولات لبنی اتخاذ شود تا سرانه پایین مصرف لبنیات اصلاح و افزایش یابد.
|
|
واژههای کلیدی: لبنیات، تورم غذا، سوء تغذیه، شبیه سازی عامل بنیان |
|
متن کامل [PDF 555 kb]
(427 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1400/8/30 | پذیرش: 1400/12/14 | انتشار: 1401/4/14
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|